Ma ei ole kindel, kas tänapäeval see mõne normaalse pere menüüs veel esineb, aga mulle seostub lapsepõlve külma aja soojendava toiduga. Nostalgia! Suitsuribi, mis on nii pehmeks küpsenud, et kondid pudenevad ise välja, kuum aromaatne puljong ja võrratud eestimaised viljad, mis on iseenesest magusad, aga veidi siirupit aitab pinda karamellistada ja annab maitsele veel jumet. Eriti päästab see kevadepoolse pajaroa, mille köögiviljadel juba maitset napib. Ülal olev foto on sügisene ja magusat ma ei lisanud.
Võib valmistada nii ahjus kui pliidil, aga korralik ahjupott on ikkagi vajalik.
Ega muud olegi, kui et võta oma ahjupotti mahtuvas koguses juurikaid ja kapsast ning lisa sellele suitsuribi ja meelepäraseid ürte. Enam soodsamaks üks toidutegemine eriti minna ei saa.
Minul oli oma suure ahjupoti jagu:
veerand suuremat peakapsast
mõned suured porgandid
paar suuremat sibulat
üks suurem kaalikas
umbes kilo suitsuribi
soola, pipart, paar (mitte kuhjaga) teelusikatäit kuivatatud ürte
veidi õli ja mett või siirupit peale niristamiseks
Lao oma valitud ja suuremateks tükkideks lõigatud kraam tihedalt ahjupotti, vala peale niipalju keevat vett, et ca veerand jääb vedelikust välja, maitsesta, lisa ürte (näiteks tüümiani ja rosmariini). Kiiremaks valmimiseks võid lasta potitäie pliidil korra keema. Tõsta väljaulatuvatele tükkidele veidi vedelikku, nirista peale õli ja soovi korral paar teelusikatäit mett või siirupit (agaavisiirup, hele või tume suhkrusiirup).
Soolaga võiks algul olla ettevaatlik, kuna ribid on soolased ja osa vedelikku aurustub. Võid näiteks poole tunni küpsetamise järel maitsta leent ja kui see tundub liiga mage, siis soola lisada. Lõppude lõpuks võib soola lisada ju ka serveeritavale toidule.
Tõsta ahju. Eriti tore on pista pott juba jahtuvasse puuküttega ahju, kus see madalal temperatuuril võib mitu tundi vaikselt podiseda. 150-kraadises ahjus võtab küpsemine aega kuni 3 tundi. Aeg oleneb viljade värskusest (sügisel kiiremini), valmistatavast kogusest (suurem kogus aeglasemalt) ja sellest, kui pehmet tulemust soovid.
Korralikus ahjupotis valmib see tegelikult täiesti talutavalt ka pliidil madalamal kuumusel küpsetades paari tunniga.
Minul oli oma suure ahjupoti jagu:
veerand suuremat peakapsast
mõned suured porgandid
paar suuremat sibulat
üks suurem kaalikas
umbes kilo suitsuribi
soola, pipart, paar (mitte kuhjaga) teelusikatäit kuivatatud ürte
veidi õli ja mett või siirupit peale niristamiseks
Lao oma valitud ja suuremateks tükkideks lõigatud kraam tihedalt ahjupotti, vala peale niipalju keevat vett, et ca veerand jääb vedelikust välja, maitsesta, lisa ürte (näiteks tüümiani ja rosmariini). Kiiremaks valmimiseks võid lasta potitäie pliidil korra keema. Tõsta väljaulatuvatele tükkidele veidi vedelikku, nirista peale õli ja soovi korral paar teelusikatäit mett või siirupit (agaavisiirup, hele või tume suhkrusiirup).

Tõsta ahju. Eriti tore on pista pott juba jahtuvasse puuküttega ahju, kus see madalal temperatuuril võib mitu tundi vaikselt podiseda. 150-kraadises ahjus võtab küpsemine aega kuni 3 tundi. Aeg oleneb viljade värskusest (sügisel kiiremini), valmistatavast kogusest (suurem kogus aeglasemalt) ja sellest, kui pehmet tulemust soovid.
Korralikus ahjupotis valmib see tegelikult täiesti talutavalt ka pliidil madalamal kuumusel küpsetades paari tunniga.
Kommentaarid
Postita kommentaar