See on üks fenomenaalne retsept, kus kana valmib koos suurepärase praekastmega. Täiesti muretu, ei mingit pingutust. Ettevalmistusaeg ka olematu. Ja see krõbe nahk! Kusjuures muidu ma kananahka ei söö.
Leidsin idee ühelt Austraalia saidilt, maitseained kohandasin vastavalt sellele, mida kapis oli. See ka omamoodi toidu päästmine. Alailma on mingid vürtside lõpud kusagil pakipõhjas.
Märkused järgmiseks korraks:
- neil on ilmselt kanakintsud väiksemad. Meil Tallegg'i omad on koos seljaosaga ja suured. Ma ei ole Rannamõisa omi vaadanud, neid ma ei osta, eelistan kohalikku. Järgmisel korral pikendan küpsetamisaega või panen kanatükid juba keevasse kastmesse.
- võib-olla panen kanakintsud eelmisel päeval marinaadi, et ka kastmes küpsenud osa oleks maitsekam. Krõbe nahk on igatahes imeline.
Seekord olid sellised kogused, ahjuvorm ca 20x30cm. Suuremas vormis saab kogust mitmekordistada.
Kanakintsud (koos seljaosaga) 3tk, ca 900g
1 sl õli
3/4 teelusikatäit järgnevaid: paprikapulber, tüümian, aroomisool, küüslaugusool
soola ja pipart (vist kumbagi ca 1/2 tl)
Liha saab õliga määrida ja maitsestada otse ahjuvormis. Maitseained kokku segada ja lihale puistada, veidi sisse masseerida. (Märkus: seda teen järgmisel korral eelmisel päeval või vähemalt hommikul ja jätan liha jahedasse maitsestuma. Võib-olla lõikan kintsud tükkideks, eraldades seljaosa, et väiksemad tükid paremini küpseks. Aga siis peab vaatama, et kana püsiks kastme sees stabiilselt, nahapool üleval).
Kastmeks:
250ml veisepuljongit (just veise-, annab maitseka kastme)
3 sl (või veidi rohkem) jahu
pipart
Jahu võib vähesesse puljongisse segada vispliga, kloppida ühtlaseks ja siis lisada ülejäänud puljongi. Kõige lihtsam on aga segada kaanega purgis: pool puljongit ja kogu jahu purki, kaas tihedalt kinni ja tugevalt loksutada, kuni kõik on ühtlane. Siis ülejäänud puljong purki, uuesti ühtlaseks. Purgi võib pärast veel vähese veega üle loputada ja selle ka pannile lisada.
Kui küpsetamisaeg käes, ahi sooja 180 kraadile. Kana on vormis, nahaga pool üleval. Kaste ümber kanatükkide kallata (mitte peale!) ja ahju. 50 minutiga peaks olema nahk kena tume ja krõbe.
Kui kana sai ahju, puhastasin kiiresti mõned porgandid, peedid ja sibulad, lisasin veidi õli ja maitseaineid ja panin need ka ahju. Said valmis koos kanaga.
Märkus: kuna kana ümber on algul külm kaste ja selle soojenemine ahjus võtab aega, siis alumine osa küpseb aeglaselt ja suured kanatükid ei küpse ülipehmeks. Need on OK, aga võiks olla pehmemad. Järgmisel korral panen kastme algul ilma kanata ahju, lasen selle kuumaks ja siis kana sinna sisse. Või alternatiivina küpsetada veidi madalamal kuumusel pikemat aega ja lõpuks tõsta temperatuuri, et nahk korralikult krõbedaks saaks. Või teha kanatükid väiksemaks.
Kommentaarid
Postita kommentaar