Saiavorm

Täielik nostalgiatoit. Olime nüüd nädalavahetusel Viljandis Park hotellis ja hommikusöögilauas pakuti magusaks ühte pruunide kuubikutega kaetud asja, mis lähemal vaatlusel osutus saiavormiks. See tuletas meelde, et tegin seda mõni päev tagasi ise ka. Panen siis tagantjärele kirja. 

Millal ma ahjus neid praekastmes kanakintse tegingi? Kui ahjus küpsetamiseks läheb, siis enamasti püüan kogu ahju ära kasutada ja teen mitu asja korraga. Seekord said ahju kana, sellele järgi köögiviljad ja siis jõudsin veel saiavormi kokku ja küpsema panna. Kõik sai korraga valmis.

Röstsaiast (meil täistera või graham) jäävad enamasti otsatükid järele. Need ootavad mul külmas kas kotletitainasse jõudmist või mingit muud toredat rakendust. Seekord oli saiavormi isu. Leidsin külmast ca klaasitäie pohli, vahukoorese purgi, natuke hapukoort ja piima. Ja nii see tuli. 

4 suuremat viilu (täistera)saia, kuubikuteks

klaasitäis (vabalt võib rohkem panna) marju, puuviljatükke vm

(moosi võib ka, aga siis suhkrut vähem)

2 muna

igasugu piimatoodete pakkide lõpud ja loputused

soola, suhkrut maitse järgi

kaneeli või kardemoni

võid vormi määrimiseks ja võitükke peale 

Ovaalne vorm on mul ca 17x27cm. Võiga määritud vormi saiatükid, marjad, jälle saiatükid. Munad suhkru ja soolaga lahti kloppida, vedelikud hulka ja ühtlaseks segada. Vedelikku koos munaga oli mul kokku vist ca 0,6 liitrit. Vala vormi, puista peale (jämedateralist helepruuni, kui on) suhkrut ja kaneeli või kardemoni, puista mõned võitükid. 

Läks ahju muude toitudele lisaks 180 kraadi juurde ja sai valmis ca 35-40 minutiga. Temperatuur ikka vastavalt sellele, mis veel ahjus on, kuna saiavorm ei ole küpsetamise suhtes pritsakas. Kuumemas küpseb lihtsalt kiiremini. 

Piimaga, vahukoorega... Hitt igatahes. 

 

Kommentaarid