Leivamääre suitsukala ja toorjuustuga

Suurepärane leivale-saiale, väikeste koorikleibade täidiseks. Tegelikult ei peaks seda üles kirjutamagi, nii lihtne. Aga panen kirja, et oleks aeg-ajalt meeles teha. Mõtte sain kunagi siit BBC Goodfood lehelt

Väga oluline: õige maitse võti on sidrunimahl! Olin ka varem sarnast leivamääret teinud, aga rasvase maitse tasakaalustamisega teeb sidrunimahl imet.  

Panin siia sildi "lihavaba", aga (nagu pealkirjast arvata võib) ei ole see taimne. Taimse versiooni saab teha mõne vastava toorjuustulaadse tootega ja näiteks röstitud köögiviljaga. Porgandi ja küüslauguga on väga hea. 

Käisin Nõmme turul ja ostsin muuhulgas lahtist toorjuustu. Vist oli Pajumäe talu oma. Väga mõnusalt pehme ja kreemine. Ja kodus ootas suitsulõhe viimane "mudru". Saab teha ka muu suitsukalaga, tegelikult ka küpsetatud kalaga. Punane kala muidugi ilusam, räimest tuleb üsna hägune segu, mida on kahtlane kausiga lauale panna. Aga kui võileivad või väikesed koorikleivad täidisega valmis teha ja rohelist peale pudistada, siis läheb kõik kaubaks. 

Koostis:  

ca 200g pehmet toorjuustu

ca 150g suitsukala (punane on ilusam)

0,5 väksema sidruni mahl

soola-pipart

maitserohelist, (marineeritud) sibulat vms

veidi hapukoort, kui toorjuust on liiga tihke

Valmistamine: 

Juustu ja kala ma ei kaalu, võtan umbes ühepalju või siis juustu natuke rohkem. Kui kala on vähe, siis võibki toorjuustu rohkem olla. Ja kui toorjuust on liiga tihke, siis lusikatäis hapukoort hulka.

Kõik kaussi ja kahvliga ühtlasemaks segada. Enne sidrunist viimase mahla pigistamist võiks igaks juhuks natuke maitsta, et endale sobiv tasakaal leida.  

Kommentaarid