Roheliste tomatite moos ehk "Vahel vaatame taevasse"



Märkus 2025.aastal: see retsept ilmub blogis populaarsemate hulgas, sest on esimene ja vahepeal pikka aega midagi ei toimunud. Tegelikult ülimalt vähe kasutust leidev retsept. Päriselt ka. 
Vaata parem näiteks 
- kooke
- kana
või midagi muud, mis huvi võiks pakkuda. Avalehel leiad sildivalikud. 


***
Iseenesest päris kummaline, et alustan oma blogi just sellise postitusega, aga hooajaline ennekõike. Vihmane ja külm suvi on möödas ja käes kaunis päikseline oktoobrilõpp. Sõbranna korrastas kasvuhoonet. Vaatasime taevasse ja leidsime, et ega need rohelised tomatid enam punasemaks ei lähe. Tomatitaimede pingutust tuleb siiski väärtustada. Mulle põhimõtteliselt ei meeldi toitu ära visata :) No ja ilusad on need viljad ju ka!

Kätte juhtus Lilian Issako "Köögiviljad ja köögiviljatoidud", milles leidus tomatikeedise retsept. Vähendasin suhkrukogust ja lisasin ka sidrunimahla (hapude õunte puhul poleks seda ehk vaja) ja väheke tšillit, tüümiani ja soola.

500 g rohelisi tomateid,
200 g õunu,
400 g suhkrut
200 ml vett
poole sidruni koor ja mahl
näputäis tšillihelbeid või -pulbrit
paar väikest oksa tüümiani
paar keerdu soola veskist

Lase vesi potis keema, lisa pool suhkrukogust ja keeda tugeval tulel mõned minutid. Lisa tükeldatud tomatid ja õunad, lase keema tõusta, eemalda vaht. Lisa ülejäänud suhkur ja maitseained ning varre küljest nopitud tüümianilehed. Keeda väikesel tulel, kuni keedis muutub ühtlaseks massiks. Keetmise aeg sõltub keedise kogusest, poti põhja pindalast, viljade sordist ja muust, nii et siin ei saa väga ühest juhist anda. 


Tomateid oli mul umbes pool vajalikust kogusest, nii sai kõike muud ka poole jagu.

Tulemuseks on kaks väikest purki keedist, mida konsistentsi järgi nimetaks pigem marmelaadiks. Maitses hästi röstsaial ja ka grillvõileiva vahel koos juustuga.

Teinekord vähendaksin ilmselt veelgi suhkrukogust. Võib-olla sattusid mulle seekord lihtsalt eriti tihked ja magusad viljad. Elus tuleb ikka igasugu asju ette. Magusad viljad on seejuures kindlasti üks toredamaid.


Kommentaarid