Pohlakringel martsipaniga

Kui tütar ei söö ühtegi kooki ega pirukat, kus on sees marju või puuvilju, siis tuleb kringel teha nii, et pool on pohladega ja teine lihtsalt martsipani ja muu maitsva kraamiga. 

Retsepti võtsin naminamist ja tegin pool kogust.  

Ei tea, mis mul mõttes oli, aga eeldasin, et sellest tuleb mõnus võiselt maguskaramellise krõbeda põhjaga ilmutus, mida mõnel peol on olnud õnn nautida. Ei tulnud. Õppetund: vaata retseptis või kogust ja pane julgelt juurde. Teinekord kavatsen täidiseks oleva või koguse vähemalt kahekordistada. Suhkrut (või selle retsepti puhul martsipani) võib ka rohkem panna, et kringli all mõnus krõbe karamell tekiks.   


Retsept nii nagu seekord tehtud sai: 
450 g kõrgeima sordi nisujahu
25 g värsket või 1 pakki kuivpärmi
100 g suhkrut
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,25 tl soola
2,5 dl käesooja piima
1 suurem muna
50 g toasooja pehmet Saaremaa 82% võid

Täidis:
125 g martsipani - järgmisel korral ca 200g
50 g toasooja pehmet Saaremaa 82% võid - järgmisel korral panen 150g
200 g pohli (kui ainult ühele kringlipoolele, siis vähem)
ilma pohladeta poolele panin mooniseemneid

Määrimiseks:
natuke muna (ülejääk tainasse läinud muna kloppimise kausist)

Peale:
25 g mandlilaaste
lisasin veel natuke pruuni roosuhkrut

Serveerimiseks:
tuhksuhkrut
soovi korral kaneeli

Valmistamine: 
Mina teen pärmitainast alati potis, millega piima soojendan. Pott on juba soe, tainas kerkib hästi ja kaane saab peale panna kuivamise vältimiseks. 

Soojendasin piima, segasin juurde kuivained koos pärmiga, jättes väikese osa jahu veel ootele. 

Sega juurde lahtiklopitud muna, aga jäta muna pisut alles ja pane külmkappi ootele, sellega saab pärast kringlit määrida. 
Sõtku tainasse pehme või ning seejärel ülejäänud jahu. 
Kui tainas väga märg tundub, lisa veel lusikatäis või paar jahu - sõtkumise järel peaks tainas kausi külgedelt lahti lööma.

Potile kaas peale ja sooja kohta, et tainas saaks kahekordseks kerkida. 

Kerkinud tainas sõtku kergelt läbi. Puista lauale ja tainarullile veidi jahu, tõsta tainas lauale ja rulli suureks ristkülikuks, paksusega umbes 5 mm. Määri pehme või ühtlase kihina tainaplaadile, siis puista peale riivitud või pisikesteks tükkideks näpistatud martsipan ning pohlad. 

Keera tainas pikemast servast tihedasti rulli ja tõsta küpsetuspaberile, et juba vormitud kringlit ei peaks enam liigutama. Lõika rull pikuti pooleks, aga ühest otsast jäta natuke lõikamata. Põimi palmikuks, sättides lõikepinna üles. Keera kringliks või pärjaks ning libista küpsetuspaberiga koos ahjuplaadile.

Lase soojas umbes pool tundi kerkida. Kuumuta ahi 200 C. 

Sega järelejäänud munale veidi vett juurde ja sega korralikult läbi. Pintselda kringel/pärg pealt munaseguga. Puista peale mandlilaastud. 
Küpseta 200-kraadises ahjus ca 25 minutit, kuni kringel on kenasti kuldne ja läbi küpsenud. (märkus: teinekord küpsetan ilmselt veidi madalama temperatuuriga) 
Võta kringel ahjust välja, sõelu peale tuhksuhkrut ning soovi korral veidi kaneeli. 
Serveeri soojalt või toatemperatuuril. 

Kommentaarid