Caponata rohke tomatiga ehk kuidas päästa närtsinud köögivilju

Retsept oli siin blogis 2017.aastast, nüüd väheke kohendan. 
Siin avafotol on caponata röstsaial ja peal veel lusikatäis vahustatud fetakreemi, mis sellega väga hästi sobib. 

Selle toidu tegemine tuleb mulle enamasti meelde siis, kui köögiviljaleti juures on õnnetud veidi närtsinud paprikad ja baklažaanid alla hinnatud. Hautise tegemiseks on need täiesti ideaalsed. Rõõm toidu päästmisest. Eriti siis, kui lisaks ootavad päästmist külmkapis mõned oliivid ja kapparid. Või kapparite asemel mõni hapukurk.

Caponata on Sitsiilia köögist - tükiline köögiviljahautis baklažaaniga. Koostise kogused varieeruvad päris suurel skaalal: erinevates retseptides on 4 tomati kohta baklažaane 1-5. 
Eelistan rohkelt tomateid... ja baklažaanidega on nagunii kitsas. 

Esimest korda tehes olid suuniseks Easy Caponata (BBC Goodfood) ja Bocca restorani caponata, mille retsept kunagi avaldati. Neist esimene on tõesti väga lihtne, aga eeldab grillitud baklažaanide konservi kasutamist. Bocca oma jälle kohutavalt tülikas, kuna kõiki aineid praetakse eraldi. Nojah, restoraniköök. 
Minu salanipp: teen baklažaani varem mõne muu toiduga koos ahjus valmis: lõikan viiludeks, määrin kergelt õliga, panen küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Või jahtuvasse ahju pärast muud küpsetamist. Nii saab caponata-tegu planeerides näiteks mõned päevad varem need viljad möödaminnes ära küpsetada ja siis külmikus säilitada. 
Mul eile küpses koos plaadikoogiga (retsept: Kuchen).
Kuumas ahjus võivad viilud küll mõnevõrra kuivaks küpseda, nii et neid on parem lõigata kääridega. Muu hautise sisse lisades muutuvad tükid jälle kenasti mahlakaks. Jahedamas ahjus küpsenud viilud jäävad üsna heledad, aga ka nii piisab.

Saab ka pannil praadida, aga see on tüütu. Baklažaan on tõeline käsn, mis imab õli lõputult, vala seda pannile kuipalju tahes, kõik kaob ikka ära ja pann on jälle kuiv. Soovitaks praadida mitte kuubikuid, vaid viilud, mis pärast kuubikuteks lõigata.

1 baklažaan
2 sibulat
mõned küüslauguküüned
2 sellerivart 
2 erinevat värvi paprikat
1-2 purki purustatud tomateid (´a 400g) või samapalju oma aia tomateid tükeldatuna
mõned peotäied rosinaid
peotäis rohelisi oliive (kivideta)
1-2 sl kappareid (kui sul ootab kapparite asemel päästmist mõni soolakurk, kasuta seda)
1-2 sl (punast) veiniäädikat
1 tl (demerara) suhkrut või natuke mett
Maitseks ürte: pune, tüümian, rosmariin
soola, pipart
õli praadimiseks

Küpseta baklažaan ahjus või pannil viiludena (vt eelnev kirjeldus). Tükelda sibul, küüslauk ja varsseller üsna peeneks, paprika mõnesentimeetristeks tükkideks (kui on väga kõva ja krõmps paprika, siis ca 1cm tükid). Tükelda ka küpsetatud/praetud baklažaan, viiluta oliivid ja haki kapparid peeneks.

Kuumuta pannil köögiviljade praadimiseks õli. Hea õli annab toidu tekstuurile kõvasti juurde, mina valan seda kuni sentimeetrise kihi. Kindlasti saab vähemaga hakkama, kui oluline on kalorite lugemine.
Prae sibulaid vaiksel tulel ca 5 minutit, lisa küüslauk ja seller, prae veel 5-10 minutit. Lisa paprikad ja baklažaan, prae veel paar minutit.

Lisa kõik muud ained. Kui segu tundub liiga kuiv, lisa umbes pool konservipurgitäit vett. Soolaga tasub algul ettevaatlik olla, seda lisandub ka oliividest ja kapparitest. Lisaks aurub osa vedelikku. Soola võib maitseks lisada ka toidu valmimise järel.


Kuivatatud ürdid: punet (üleval paremal) lisan sellele kogusele umbes teelusika, tüümiani (keskel) pool sellest ja rosmariini (värsket pool teelusikat, kuivatatud näputäie). 
Lase keema tõusta, kata kaanega ja lase väga tasaselt tunni jagu podiseda. Kui paprikad tunduvad liiga kõvad, siis veel 15 minutit. Vajadusel maitsesta täiendavalt.

Kui valmistasid suurema koguse, võib osa panna keeva veega loputatud purki, peale võib veel valada veidi külmpressi oliivõli, korralikult kaanetada ja see säilib külmkapis ... nii kaua, kui nii maitsev asi säilida saab :)

Korralikult steriliseeritud purke ja kaasi kasutades säilib purgis ka aasta. Mul näiteks sahvri asemel garaažis. Selliselt säilitamiseks ei tohiks kuumutamata õli peale valada.  Siin ülal fotol on kogus, mis seekord hoidistamisest üle jäi. Purkidesse sai ca 1,5 liitrit. 

Kommentaarid