Boršipõhi purki!



Eelmisel sügisel jõudsin boršipõhja tegemiseni ja nüüd asun kordama. Otsisin välja oma eelmise aasta FB postituse, kus esimesed emotsioonid kirjas ja piltki olemas. Hoidisest supi tegemisel on hea ära kasutada mõnest söögikorrast üle jäänud liha, mille võib supi ootuses ka tükeldatult sügavkülma pista. Piisab ka üsna väikesest lihakogusest.   

Uurisin erinevaid retsepte ja jäin naminami variandi juurde, lisasin küüslauku. Naminamist tasub teha pool kogust, muidu on ikka üüratu hulk! Poolest saab 6 x 0,6 liitrit + parasjagu kahepeale lõunaks. Ka poole koguse tegemiseks kasutasin 10L potti, mis alguses kapsast lisades saab üsna täis, hiljem vajuvad köögiviljad kokku.  

Koostise pildilt on puudu pool juursellerit. Olin selle juba esimese tuhinaga ära riivinud. Arvan, et juurseller lisab supile mõnusat sügavust, nii valisin retseptigi selle järgi. Samuti oli mul võtta tomateid, teistes retseptivariantides oli tomatipasta. 

Minu peedid olid üsna heledad, punase-valge triibulised, nii ka supp mitte kõige tummisem punane. Lisasin soojendades head puljongit ja eilset ahjuliha. Aga sobib ka taimetoiduna. 

Koostis, kus köögivili on kaalutud pärast puhastamist

1.25 dl õli (u 100 g)
0,5 kg porgandit
0,5 kg peeti
pool suuremat juursellerit
1,5 kg kapsast
10 tera musta pipart
2,5 sl jämedat soola 
80 g suhkrut (ca 1 dl)
2-3 loorberilehte
0,5 kg tomatit
Soovi korral ka mõned lusikatäied tomatipastat
0,5 kg sibulat
1 küüslaugupea
1,5 sl 30%list äädikat *
tilli
* naturaalse äädika kasutamisel peaks vaatama selle kangust ja vajaliku koguse ümber arvutama.

Valmistamine: 

Riivi porgandid, peedid ja juurseller jämedalt, puhasta küüslauguküüned ja haki üsna peeneks. Lõika kapsas ribadeks, tükelda tomatid (üsna väikeseks, et kõvemad koored supis ei segaks), haki sibulad.

Kuumuta õli suures (vähemalt 6-liitrises) potis, lisa riivitud peet, porgand ja juurseller ning hakitud küüslauk. Kuumuta keskmisel kuumusel 5 minutit. Kui tomatipastat kasutad, siis sega see nüüd hulka ja kuumuta minutike. 

Lisa kapsas, pipar, sool, suhkur ja loorberilehed ja hauta kaane all aeg-ajalt segades 20 minutit.

Lisa tomati- ja sibulatükid ja jätka hautamist veel 20 minutit. Köögiviljadest peaks selleks ajaks olema eraldunud vedelikku nii palju, et tihedalt kokkusurutud köögiviljatükid on sellega kaetud. Kui vedelikku pole veel piisavalt, siis hauta veel veidi. Vajadusel lisa veidi keedetud vett.

Kõige lõpuks lisa äädikas ja tükeldatud till ja keeda paar minutit.

Vala kuumalt purkidesse ja kaaneta. Purgid peaks olema steriliseeritud. 

Supi tegemiseks lisa puljongit (taimseks toiduks vett või köögiviljapuljongit) 1:1 kogus, soovi korral ka küpsetatud liha. Kuumuta keemiseni. Maitse, lisa vajaduse järgi soola-suhkrut-maitserohelist. Ja lõpuks muidugi hapukoort, kuidas siis muidu. 

Kommentaarid