Pisarakook. Ehk õuna- ja pirniuputuse pärast ei ole vaja pisaraid valada.


Meil on olude sunnil selline üksildane isetolmlev pirnipuu, mille viljad ei ole söömiseks just eriline õnnistus. Aga küpsetamiseks ja kompotiks sobivad küll. Siin on 20x30cm vormis küpsenud koogil ca 500g pirnilõike. Sama võib teha õuntega. Ja võimaluse korral lisa sügavkülmast võetud pihlakamarju

Suure plaadikoogi jaoks kahekordista kogused. Mis on mõistlik. Olen kasvava ärevusega jälginud, kuidas mu kallis mees vohmib pool vormi kooki artikuleerimatu mõmina saatel korraga sisse. Tasub teha rohkem. 

Alguse sai asi siit, pisarakook õuntega. Aga kogu minu lugupidamise juures pr Virkuse vastu - suhkrukogus on selles, andke andeks, ikka täiesti pöörane. Isegi hapude õunte korral. Niisiis kohandasin. Lisasin ka taignale soola. Soola lihtsalt peab igas maguses küpsetises ka olema, ilma on midagi puudu. 

Alustan sidrunimahla pigistamisest kaussi, kuhu hakkan vilju viilutama. Aeg-ajalt segan neid töö käigus, et pruunistumist ära hoida. Mul on lihtsalt kombeks kasutada aiast väheke kehvemaid vilju ja nende puhastamine-tükeldamine võtab aega. Ilusamad õunad-pirnid viin kastiga tänava äärde, kust kergliiklusteel toimetajad need päeva jooksul laiali tassivad. Rõõmu kui palju.  

1. Valmista ette õunad või pirnid, selleks sega:

natuke sidrunimahla (suurem viil sidrunit)
400-500 g puhastatud pirni- või õunalõike
0,5 tl purustatud kardemoni, 0,5 tl kaneeli
hapude õunte korral lisa 1 tl suhkrut, pirnile pole vajagi

2. Valmista taigen.   

75 g toasooja võid
natuke alla 1 dl suhkrut + 0,5tl vanillisuhkrut
3 munakollast (M munad, L võib olla ka 2)
0,5 dl piima
1,5 dl jahu + 1tl küpsetuspulbrit
suurem näputäis soola

Vahusta või ja suhkrud, lisa munakollased ja mikserda ühtlaseks. Lisa piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu, sool, mikserda aeglasel kiirusel siledaks tainaks.

3. Pane ahi sooja 190 kraadile. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale õhukese kihina. Seda on lihtsam teha, kui tõstad paberile lusikaga väikesed kuhjad ja ajad need spaatli või noaga ühtlaselt laiali. 

Suru pirniviilud tihedalt poolpüsti tainasse. Kui on, puista peale pihlakamarju.  

Küpseta eelkuumutatud ahjus 10-15 minutit, kuni tainas on juba kerkinud, aga veel poolküps. 

4. Valmista vahune kate:

3 munavalget (M munad, L võib olla ka 2)
näputäis soola
1,2 dl suhkrut
0,5 tl jahvatatud kardemoni

Küpsetamise ajal vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks ja hakka pidevalt vahustades natukesehaaval lisama suhkrut. Vaht peaks lõpuks olema paks ja läikiv, suhkur selles enam-vähem sulanud (proovi natuke sõrmede vahel, suhkrukirstalle ei peaks tunda olema). Lisa kardemon ja vahusta ühtlaseks.  

5. Tõsta poolküpsele koogile vahukuhjad ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta veel ca 10 minutit, kuni vaht on helepruunikas ja täidis läbi küpsenud. 

6. Lase jahtuda. See on teooria. Ausalt öelda alustame me söömist, kui kook on veel soe. 


Kui suhkrut sai sinu jaoks siiski vähevõitu, puista peale tuhksuhkrut. Ja järgmine kord valmista terve plaaditäis. 

Kommentaarid