Vastlakuklid, need eriti õhulised

Vastlakuklid
Soojad kuklid täidab igaüks ise :)
 

Tavaliselt käib pärmitaina tegemise juurde see "sõtku, kuni lööb käte küljest lahti ja vormi siis palliks". Kui tainas selliseks plastiliiniks muutub, et pall laiali vajumata püsima jääb, siis tulevad kuklid liiga tihked. Pigem jäägu tainas vedelam ja kleepuvam! 

3 dl piima

25-30 g presspärmi või ca 8 g kuivpärmi

7-8 dl jahu

ca 0,5 dl suhkrut (või rohkem, kui vahukoor on vähemagus)

2/3 tl soola

0,5-1 tl jahvatatud kardemoni

1 muna (lahti kloppida, jätta 1sl pintseldamiseks)

100 g võid (sulatada)

pintseldamiseks natuke piima

Mina teen pärmitainast potis, milles piima soojendan - nii on vähem nõudepesemist ja potis kaane all kerkides tainas ei kuiva. Presspärmi jaoks piim ca 35 kraadi (käesoe) ja kuivpärmi jaoks soojem, pakendil kirjas vist lausa 45-50 kraadi. 

Teen sellist rasvasemat tainast eelkergitusega. Eelkergituse segu on hea teha vispliga. Presspärmi kasutades vedeldada see vähese piimaga ja siis kloppida sooja piima sisse koos poole jahuga, jätta seisma, kuni pinnale ilmuvad väikesed mullid. See võib võtta kuni 30 min. Kuivpärmi klopin koos poole jahuga kohe sooja piima sisse.

Edasi tõstan eelkergituse juurde potti kõik muud ained ja ülejäänud jahu (esialgu kokku 7dl). Muna klopin tainasse lisamiseks lahti väikeses kausis, jätan sellest kaussi alles ca supilusikatäie ja kasutan pintseldamiseks.   

Segan je venitan tainast intensiivselt kuni 5 min. Oleneb jahust, kui ikka lausa vedel tundub, siis lisan vähehaaval. Lõpuks patsutan ühtlaseks ja jätan potti kaane alla toatemperatuurile kerkima, kuni maht kahekordistub. Ca 30-60 min, olenevalt temperatuurist.

Segatud, kerkimata tainas potis

Kerkinud taina sõtkun kergelt läbi. Potist välja ei ole seda vaja tõmmatagi, saab tükid otse sealt võtta. Jagan 20 osaks (+ natuke söömiseks). Tainast on kokku natuke üle 900g, nii et 45g tükid. Pallide vormimiseks on hea nad niiöelda pahupidi pöörata, nii et sile sisemus jääb välispinnaks ja küljed venitan alla kokku. 

Kerkimata kuklid

Kuklid jäävad nüüd veel ca 30 min kerkima. 10 min enne küpsetamist panen ahju sooja 200 kraadi peale (või pöördõhuga 180). Kerkinud kuklite määrimiseks segan järelejäänud munale mõned lusikatäied piima juurde ja pintseldan selle seguga kõik üle. Üks oluline nõks: kukleid ei tohiks üle kergitada, muidu vajuvad ahjus kokku. Ahjus kerkivad nad veidi veel, nii et sellest kogusest tainast 20 kuklit tavalisel 30x40cm ahjuplaadil ei tohiks enne ahju jõudmist veel kokku kerkida. 

Kerkinud ja pintseldatud kuklid

Ahjus umbes 15 minutit või pigem veidi vähem, kuni kõik on kenasti pruunid. Rätiku all jahtuda saavad nad ehk mõne hetke, enne kui kõik on lõhna peale kohale jooksnud ja kuklitel mütsikesi lõikama asunud. Nämm. Praegu jäi korralikult pritsitud vahukoorega pilt tegemata, on nii, nagu kodus kohe soojalt nautimiseks tehakse.   

Küpsenud kuklid

Kommentaarid