Kruupide ja peekoniga supp Veneetsia stiilis

Kruupide ja peekoniga supp, mille põhjaks soffrito 

Kui meie klassikalisest kruupide, liha ja hapukurgiga talusupist vaheldust otsida, siis võiks sobida midagi itaaliapärast. Eriti siis, kui kapis kipub närtsima varsseller ja kuivama parmesan. Siin saab kasutada ka juustukooriku, mis tavaliselt ära visatakse, aga annab supile mõnusa kreemisuse. 

Algne retsept pärineb raamatust "Recipes from Venice" ja supis on ka konserveeritud kastanid, mida sealkandis kõigil koduse toiduvaru hulgas on. Kastanitele asendusi otsides leidsin soovitused pekaani- või metspähklitele. Metspähklid seekord. Põhimõtteliselt võib pähklid ka ära jätta või selle asemel kasutada veel mõnda köögivilja. Bataat sobiks hästi. 

Kasutada võiks kanapuljongit, aga kuna ma tegin hiljuti ahjus seakoote ja järelejäänud kontidest keetsin puljongi, siis seekord seapuljong. 

Kui aega on (ja meeles on...), võib kruupe enne tunnikese leotada, siis kulub keetmiseks veidi vähem aega.

 

Väikesteks tükkideks lõigata (siit tuleb soffrito):

1 suurem sibul 

2 sellerivart 

2 keskmist porgandit 

2 küüslauguküünt 

5 paksemat viilu taisemat peekonit, mitte suitsutatud 


Muud ained:

Praadimiseks veidi (väärisoliiv-)õli ja võid 

1 loorberileht

1 pikem rosmariinioks (võib asendada ca 1tl kuivatatud rosmariiniga)

maitsestamiseks soola ja pipart 

1½ liitrit kana- või köögiviljapuljongit

1 Parmesani koorik

40-50 g pekaani- või metspähkleid (või 100g kastanihoidist), tükelda jämedalt

150 g odrakruupe (pese sõelal hoolikalt)

30 g peenelt riivitud Parmesani


Valmistamiseks võiks kasutada laiemat paksu põhjaga potti. Selle puudumisel sobib näiteks kõrgete servadega pann, millele see kogus ära mahub. Õhukese põhjaga potis läheb kraam kõrbema ja kitsas potis ei küpse läbi. Sobiva poti puudumisel võib selle praadimise-osa teha pannil, tõsta siis asjad potti ja valada pannile ka veidi puljongit, millega pannipõhjast kõik praadimismahlad kätte saab.   

Pane potti (või pannile) praadimiseks võid ja (väärisoliiv-)õli, lisa tükeldatud peekon ja pruunista veidi. Lisa tükeldatud köögiviljad, loorber, ja rosmariin. Maitsesta soola ja pipraga ning prae aeg-ajalt segades vaiksel tulel ca 10-15 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks. 

Tõsta kuumust, lisa puljong, parmesanikoorik, kruubid ja ca 2/3 tükeldatud pähklitest. Lase keema tõusta, keera kuumus väiksemaks ja lase aeg-ajalt segades vaikselt podiseda ca 25 minutit. Maitse, kas kruubid on sobivalt pehmenenud, võid veel veidi keeta.  

Tõsta kaussidesse, puista peale ülejäänud pähklid ja riivitud parmesan. Peale võiks niristada veel väärisoliivõli.

Mõnus talvine soojendav toit! Mulle igatahes väga maitses, aga mees sõi sellise paljuütlevalt viisaka kannatlikkusega... ja teatas, et viimase aja uuenduslikest supikatsetustest on viimase peal hoopis see vürtsikas hernesupp.  

Kommentaarid