Muffinid kaneelisaia moodi


Tõeline maiuspala! Ja valmis saab kiiresti, ei ole vaja tainast sõtkuda ega kergitada. 

Lia Virkuse retsepti järgi kaneelisaiamuffinid, täidiseks kaneeli ja suhkruga või. Olen siin suhkrukogust vähendanud, sest - kogu lugupidamise juures superkoka vastu - seda oli ikka nii pööraselt palju, et võtab lõualuud krampi. Lisasin ka soodat, kuna minu meelest hapupiim seda natuke vajab.  

*Siin saab ära kasutada igasuguste piimatoodete pakkide põhjad ja loputused. Jessas, kui palju kraami tuleb hapupiima tühjast tetrapakist, kui sinna natuke vett valada ja loksutada. Mul läheb lisaks piimapaki lõpp, suts hapukoort ja mis iganes veel päästmist vajab.  

100 g toasooja võid

2 dl suhkrut (võib ka veel vähem, oli 2,5)

2 muna

3 dl hapupiima või keefirit*

1,5 tl küpsetuspulbrit 

0,5 tl soodat

2 tl vanillisuhkrut

veidi soola (kuni 0,5 tl, maitse!) 

4 dl nisujahu (+ natuke kliisid)

Täidis:

4 triiki sl suhkrut

1 triiki sl kaneeli

25 g toasooja võid

näputäis soola

Peale raputamiseks: (demerara) suhkrut ja kaneeli

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad, vahepeal vahustamist jätkates. Lisa keefir ja kuivained. Kui oled eriti usin, sega omavahel jahu küpsetuspubri, sooda, vanilli ja soolaga, et need siis koos taina hulka segada. Mina panen lihtsalt kõik kuivained otse selle eelneva segu peale ja lasen mikseriga kergelt läbi. 

Sega kokku täidiseained: toasoe või suhkru ja kaneeliga, lisa ka näputäis soola. 


Lia Virkus soovitas jagada pool tainast võiga määritud muffinipanni pesadesse, panna lusikatäis kaneelitäidist ja siis teine pool tainast. Minu kogemus on, et täidis vajub küpsedes allapoole ja keskele pannes vajub see täiesti põhja. Seega panen ma peaaegu kogu taina vormidesse, siis lusikatäie täidist ja ülejäänud taina jagan peale. Seekord jäi natuke täidist veel üle ja panin selle kõige peale. Puista peale suhkrut ja kaneeli. Küpseta muffineid ahjus 200 kraadi juures u 15-20 minutit või kuni need on kenasti kerkinud, krõbedate servadega ja sissetorgatud tikk jääb kuivaks.


Mina kasutan vormi võitamise asemel siiski muffinivorme, kuigi soojad muffinid selle külge väga kinni kipuvad jääma. Jahtunult tulevad lahti küll. 


Kommentaarid