Meie laps, kes peaaegu midagi ei söö, oli nõus pirukat maitsma ja talle meeldis! Nii et pikemat aega plaanitud ja nüüd ette võetud pirukategu tegi päeva kohe paremaks.
Pärmitainas:
3dl piima
50g võid
3 kuhjaga tl suhkrut
ca 1 tl soola (maitse tainast!)
2,5 tl kuivpärmi
ca 7,5 dl jahu
Soojenda piim potis, milles mahub ka tainast tegema. Lisa piima hulka sulama või. Kui piim parasjagu natuke rohkem kui käesoe, lisa maitseained ja jahu koos kuivpärmiga. Sõtku ja venita tubli 5 minutit, ma tavaliselt rohkem ei tee, kuigi mitte alati ei ole selle ajaga tainas täiesti elastne ja käte küljest lahtilööv. Ei juhtu nende pirukatega midagi.
Pane potile kaas peale ja jäta sooja kohta kahekordseks kerkima.
Seni saab näiteks porgandid ja munad ära keeta, kui need veel tegemata on. Seekord olid mul hiiglaslikud porgandid, 400g sai kahest juurikast. Kui pirukategu suvel ette võtta, siis tasub porgandid varem valmis keeta, jahtumine võtab ka aega.
Talvel õues jahtuvad hetkega. Kui mingi keedumunadega toit plaanis, siis ma teen tavaliselt hommikusöögi juurde keedumune ja panen vajaliku koguse lisaks.
Täidiseks:
ca 400g kooritud porgandeid pehmeks keeta
2 keedumuna
1 toores muna
tükk võid, ca 30g
muskaatpähklist riiviga mõned kraapsakad
soovi korral kuhjaga sl hapukoort ja triiki sl riivsaia või jahu
lisasin ka väikese peotäie röstitud sibulahelbeid ja natuke küüslaugusoola
soola-pipart
Pirukate määrimiseks veidi muna + piima*, pealeraputamiseks seemneid.
Porgandid ja munad kahvliga peenestada, segada kõik kokku. Mul oli päevasest kotletiteost taldrikule jäänud riivsaia, lisasin tainasse selle koos natukese hapukoorega. Võib panna lusikatäie sulajuustu või mis iganes sobivad maitselisandid.
Kui lõikamiseks on sobiv ümmargune vorm, siis tuleks kerkunud tainas õhukeselt lahti rullida. Sellise lõikamisvõimaluse puudumisel saab ka väikesed tainapallid eraldi lahti rullida. Olenevalt pirukate suurusest sobiv ports täidist tainale nii, et kokkupandavad servad jäävad vabaks, muidu ei jää tainaservad kokku ja löövad küpsetades lahti. Pirukaks vormida, servad kahvliga hoolikalt kinni pressida. Või vormida pirukad nii, et ühenduskoht on all.
Lasta paarkümmend minutit kerkida, määrida muna ja vee (või piima) seguga*, soovi korral puistata peale näiteks seesamiseemneid. Küpsetada kenasti pruuniks 200-210-kraadises ahjus: suuremad madalama kuumusega, pisikesed kuumemas. Meil tuli 16 üsna suurt pirukat ja need olid 200 kraadi ca 18 minutit.
*Määrimiseks mõeldud muna saab väikese petukaga nii, et klopid täidisesse mineva muna väikeses kausis lahti ja enamiku sellest valad täidisesse. Kaussi jäänud vähesele munale lisad piima ja segad korralikult läbi.
Kommentaarid
Postita kommentaar