Vürtsikas hernesupp tomatiga või ilma

Vürtsikas hernesupp, seekord ilma tomatita

Külmkapi tagumise nurga hautisest olete kuulnud? Mul tuleb seda tihti ette. Poolik lihakonservikarp (aeg-ajalt vaja kriisivarusid uuendada), lahtine harissapurk kaugest minevikust, kuivanud tšillikaun. Kuivainete hulgas kogemata liigselt varutud kuivatatud herned ja kurkide marineerimisest jäänud sinepiseemned. Ja peedi äralõigatud varreosast aknalaual veekausis kasvanud peedilehed kasutamist ootamas. 

Vürtsid, köögivili, lihakonserv ja leotatud herned

Peedi varreotstele kasvanud lehed spinati asemel supi sisse

Retseptileid: Maru raamatus "Aasta helelillas köögis" on tummiselt tomatine hernesupp. Sinna läheb ka päikesekuivatatud tomateid, mis seekord välja jäävad, kuna päästmist vajavat purki parasjagu ei olnud. Ja originaalis on chorizo. No vahel juhtub, et ka see vajab kapist päästmist, seekord sai asendatud konservi ja teelusikatäie suitsupaprikapulbriga. Ja bataat asendatud koduse kartuli ja porgandiga. Tegin oma vähestele supisööjatele raamaturetseptist pool kogust, lisades rohkem supileent, mida ma lihtsalt väga armastan. Meil jätkus siit kolmele, suurema isuga sööjatele kahele. 

1 dl kuivatatud herneid - eelmisel päeval likku ja vahepeal vett vahetatud

praadimiseks võid ja (tomatite) õli (õli asemel näiteks konservis olevat rasva)

pool sibulat - hakitud

suurem küüslauguküüs - hakitud

oma maitse järgi jupp tšillit - hakitud (võib olla kuivatatud)

0,5 tl kuivatatud basiilikut

0,5 tl sinepiseemneid

mõned viilud chorizo vorsti või lihakonservi

ilma chorizota võid lisada veidi suitsupaprikat

0,5 l puljongit 

ca 1 sl sidrunimahla

1 sl harissat (maitse järgi) 

1 väiksem kartul - tükeldatud

0,5 porgandit - tükeldatud

midagi rohelist: näiteks basiilikut, murulauku, sibulat, spinatit või peedilehti

soovi korral mõned päikesekuivatatud tomatid - ribadeks lõigatud


Prae paksupõhjalise poti põhjas või ja õli (või rasva) sees keskmisel kuumusel sibul ja küüslauk kergelt pruunikaks. Lisa tšilli, kuivatatud basiilik, sinepiseemned ja chorizotükid (konservi kasutades lisa see üsna keetmise lõpus) või suitsupaprika. Kuumuta kiirelt läbi, lisa kurnatud herned, harissa, puljong ja sidrunimahl. Lase keema tõusta ja jäta vaiksele tulele. 

Soolaga tasub olla ettevaatlik! Chorizo ja konservliha on soolased. Maitse keetmise lõpus, vajadusel lisa soola ja lase supil pärast keemist mõned minutid seista, et maitsed ühtlustuks. 

Maitse herneid ca 20 minuti pärast. Keetmisaeg oleneb hernestest. Mul olid lihvitud rohelised herned, mis olid juba leotamise järel päris pehmed, samuti pehmenevad kiiresti poolikud kollased herned. Terved rohelised herned keevad kauem. Marul olid terved herned ja ta soovitab neid keeta 30 minutit, siis lisada suuremateks kuubikuteks lisatud kartulid ja keeta veel 40 minutit. Mul kees seekord lihvitud hernestega kõik kokku ca 30 minutit. 

Kui herned on peaaegu pehmed, lisa tükeldatud kartul-porgand ja soovi korral päikesekuivatatud tomati ribad. Lisasin ka peedilehtede kõvad varreosad tükeldatuna. Konservi kasutades lisa see mõned minutid enne valmimist. Viimaseks minutiks viskasin sisse peenestatud peedilehed. 

Kui vaja, lisa soola-pipart, lase veidi seista. 

Serveerimiseks soovi korral hapukooretuts, mis ka liigset õhetust aitab maha võtta.   

Vürtsikas hernesupp hapukooretutsuga

Kommentaarid