Frikadellid:
400g (nn kodust) hakkliha
1 muna
praetud sibulat või lusikatäis kuivatatud röstsibulat
(viil saia, sepikut vm)
soola, pipart
Peenekshakitud sibulat võib praadida, aga kui on kiire, siis võtan kuivatatud röstsibula, vajutan selle lõikelaua peal võimalikult peeneks ja segan hakkliha ja munaga kokku kena tihke taina. Seekord oli üks viimane kuiv saiaviil pakipõhjas, leotasin, vajutasin kuivaks, pressisin kahvliga korralikult peeneks ja segasin ka tainasse. No kotleti sisse ju sai käib, miks siis siia ei või. Minu meelest annab see lihapallidele natuke kohevust juurde, ei ole nii tihked.
Märgade kätega veeretasin suuremad teelusikatäied, kokku sai 38 frikadelli. Hea on need laduda ootele mingile külmkappi mahtuvale alusele, mida saab pärast korralikult kuuma veega pesta. Kuna mul läksid verandale külma, siis sain suurele ahjuplaadile panna. Ja külma.
Supp:
Mulle meeldib vedelam supp, ma sööks peaaegu et ainult puljongit. Seega on mul kartulit vähem ja vedelikku rohkem. Igaüks sätib enda järgi, kuidas soovi on.
natuke õli praadimiseks
0,5 sibulat, hakitud
3 kartulit, tükeldatud
1 keskmine porgand, väike jupp riivitud, ülejäänu tükeldatud
1-1,5 liitrit puljongit
kuivatatud tilli
soola, pipart, Worcesteri kastet, Tabascot jne
Paksupõhjalise poti põhjas prae keskmisel tulel sibulat mõned minutid (kui liiga kuumaks läheb, saab lisada paar lusikatäit vett, mis ära aurab ja praadimine jätkub aeglasemalt).
Lisa porganditükid ja prae mõned minutid veel. Lisa kartul ja (hea oleks kuum) puljong. Mul oli sügavkülmas isetehtud kanget kokkukeedetud puljongit seakontidest, panin karbi seda ja ülejäänu keevat vett. Maitsestasin soola-pipra, lusikatäie Worcesteri ja paari sortsu Tabascoga (ausalt, see toimib väga hästi!)
Keetsin ca 5 minutit, kuni kartulid olid poolpehmed. Tõstsin kuumuse maksimumile ja hakkasin frikadelle kiiresti ükshaaval sisse tõstma, liikudes järjest kellaosuti suunas, et need ühtlaselt jaotuks ja seega paremini kuumeneks.
Kui supp uuesti keema tõusis, vähendasin kuumuse keskmisele tasemele, korjasin vahtu niipalju kui õnnestus. Lisasin kuivatatud tilli (seda ei tasu enne panna, korjab kõik vahukulbiga välja) ja riivitud porgandi. See on vanaemalt õpitud võte, mis annab supileemele ilusa värvi ja mulle tundub, et aitab seda ka selgemaks muuta.Lasin ca 7 minutit keeda, maitsesin ühte frikadelli ja tundus täitsa küps olevat. Maitsestasin lõplikult ja jätsin supi ca 10 minutiks tõmbama. Ja siis asusime nautima.
Kommentaarid
Postita kommentaar