Karrine püreesupp kaalikaga

Kui röögatult suur peenras talvitunud kaalikas sai üles võetud, siis peab temaga midagi ette võtma. Aasia köögi järele küsib nii jahe ilm kui ka maitseainete sahtlis olev karrisegude küllus. Võtsin ette ühe karrise püreesupi retsepti GoodFood lehelt, kohendasin natuke ja nii see tuli. Mulle sellised karrised ja väheke teravamad ingveriga värgid väga sobivad. Mees võttis väikese kausitäie, limpsis selle küll püüdlikult puhtaks, aga juurde ei võtnud. Noh, soojendamiseks jääb mulle siis veel kaheks korraks. Tore-tore.  

Kasutasin mangokarri pulbri pakipõhja (Santa Maria), seda sai siis ligi kaks korda rohkem kui originaalis. Pildil all vasakul vürtsköömned, siis koriander, üleval kurkum ja paremal mangokarri. Küüslaugu võib pressida, aga kuna nagunii pikemalt keeb ja pärast püreeks saab, siis hakkisin peeneks koos ingveriga. Ja kaalikas paarisentimeetristeks kuubikuteks

  
 
Praadimiseks sorts õli ja lusikatäis võid

1 suurem vars varssellerit, peeneks hakitud

pool sibulat, hakitud

poole pöidla jagu ingverit, hakitud

1 suurem küüslauguküüs, hakitud

0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid

0,5 tl kurkumit

0,5 tl jahvatatud koriandrit

0,5-1 sl karripulbrit (mul oli ca 1 sl mangokarri)

ca 400g kaalikat, kuubikuteks

1 suurem kartul, kuubikuteks (soovi korral, originaalis ei olnud)

ca 1 liiter puljongit (lihavabaks köögivilja-, mul oli kanapuljong)

serveerimiseks oli meil hapukoorega kodujuust, laktoosivabaks võib lisada näiteks kookoskoort

rohelist sibulat vm ürte

krõbedat saia-leiba


Hakitud varsseller ja sibul õlis vaiksel tulel ca 10 minutit hautada. Või lisasin poole peal, et põhja ei läheks. Lisada ingver ja küüslauk, tõsta kuumus keskmisest kõrgemale ja kuumutada veel minut. Lisada vürtsid, kuumutada segades veidi aega, kuni segu muutub mõnusalt aromaatseks. Lisada kaalikakuubikud. 

Nüüd võib kohe puljongi lisada, aga mulle meeldib köögivilju veidi koos vürtsidega kuumutada. Kuna pott oli juba liiga tuline ja oleks põhjast kõrbema hakanud, lisasin sortsu vett jahutamiseks. Kui see aurustuda jõudis, sai veel kaalikat ilusti vürtsidega segada ja siis vedelik peale. 

Haudus ca 10 minutit, siis mõtlesin, et paneks õige ühe suurema kartuli ka. 


Originaalis seda ei olnud. Nii said kartulikuubikud ka sisse ja veel 20 minutit vaiksel tulel haududa. Kokku sai praadimisaeg + 30 minutiga pehmeks keenud. Eks oleneb kuubikute suurusest. 

Püreestasin saumikseriga, maitsestasin veel soolaga. Oeh. Mulle hullult maitseb.   

 

Kommentaarid