Leidsin paar päeva tagasi külmkapist viimase karbitäie jõulukooki, mille olin vist jaanuaris peitu pannud, et hea jälle võtta, kui esimene küllastus möödas. No uskumatult hea ka praegu jaheda ilmaga. Panen siis selle retsepti ka siia kirja.
Esimene suur ehmatus oli praegu veebist suhkrumassi otsides info, et Suhkrukunsti pood paneb järgmisel nädalal uksed kinni pärast oma 15 aastat tegevust :( Kust me nüüd suhkrumassi tellime? Peab hakkama enne jõule veebist varakult otsima.
Olen juba aastaid teinud põhja BBC GoodFood lehelt võetud retsepti järgi - kuivatatud puuviljade segu alkoholiga immutatud, kook pikalt küpsetatud ja siis nädalaid tihedalt kilesse mässitult "järelküpsetatud", kord nädalas paari lusikatäie alkoholiga immutades. Originaalis soovitatakse seda kasta kahe nädala tagant, aga kui vara see ikka valmis teha, et normaalselt imbuda jõuaks. Mul on tavaliselt nii 6 nädalat enne jõule. Ja tegelikult, olgem ausad, sööme seda hoopis vana-aasta õhtul külalistega, kuna jõuluõhtul on niigi palju igasugu toitu. Ja tütar meil kuivatatud puuvilju nagunii ei söö.
Originaalis kaetakse suhkrumassiga ainult koogi pealt, olen selle ikkagi ka külgedelt katnud, nii säilib ka paremini. Meie väikese isuga kaks inimest ei jaksa seda väga palju korraga süüa.
Tainas:
1kg kuivatatud puuvilju (erinevas suuruses ja värvis rosinad, kirsid, jõhvikad, ploomid, aprikoosid, viigimarjad)
1 apelsini mahl ja riivitud koor
1 sidruni mahl ja riivitud koor
150ml viskit (või brändit, rummi, šerrit) + immutamiseks
250g või (võiks olla toasoe)
200g (hele)pruuni suhkrut (tavaliselt hele muscovada)
175g nisujahu
100g mandlijahu
½ tl küpsetuspulbrit
2 tl piparkoogimaitseainet
1 tl jahvatatud kaneel
¼ tl pulbristatud nelk (purustan uhmriga 3 suuremat nelgitera)
100g mandlilaaste
4 suurt muna
1 tl vanilliekstrakti
Katmiseks: tuhksuhkrut (rullimisel puistamiseks), martsipani ca 200 g, suhkrumassi ca 400 g, viimati kasutasin sidrunimaitselist ja see oli väga hea.
Valmistamine:
Olen kogu taina ühes potis valmis seganud, nii et kohe algul kuumutamiseks tasub võtta pott, millesse kogu kraam pärast ära mahub.
Originaalis on 20 cm diameetriga vorm, mul on 23 cm ja toimib väga hästi. Kook ei tule nii kõrge, aga küpseb paremini läbi ja koogitükid on lihtsamalt lõigatavad.
Koogi küpsuse proovimiseks ja immutamise eel torkimiseks on vaja ka näiteks grilltikku.
1. Suuremaid puuvilju nagu ploomid, aprikoosid ja viigimarjad tükelda umbes suure (Jumbo) rosina suuruseks. Pane suuremasse potti kuivatatud puuviljad, tsitruste mahl ja koor, alkohol, või ja suhkur. Kui või on külmkapist, pane see potis kõige alla, et kiiremini sulaks. Pane pott keskmisele tulele.
2. Aja keema, alanda kuumust ja lase vaikselt podiseda 5 minutit. Tõsta tulelt ja jäta 30-40 minutiks jahtuma.
3. Pane ahi sooja 150C (ventilaatoriga 130C). Vooderda koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Külgedele soovitatakse panna kahekordne kiht ja olen seda ka teinud, kuigi otsest vajadust ei näe, võib-olla väiksema vormiga on vajalik. Võta pikemad ajaleheribad ja mässi kahekordne kiht vormi väliküljele, kinnita kõrbemiskindla nööriga (või näiteks paksem puuvillane niit).
4. Lisa veidi jahtunud puuviljasegule kõik muud ained. Ma ei ole kuivaineid eraldi kausis kokku seganud. Püüan panna kõigepealt jahu ja selle peale küpsetuspulbri ja maitseained ja need siis võimalikult hästi algul jahuga segada. Munad võib enne lahti kloppida, aga ei ole ka vajadust. Lihtsalt tainas tuleb väga korralikult läbi segada, et ei jääks segunemata kuiva jahu kogumeid.
5. Vala tainas vooderdatud küpsetusvormi, silu pealispind ühtlasemaks ja küpseta ahju keskosas ca 1 tund 50 minutit. Enne lõppu tasub vaadata, et pealt liiga tumedaks ei läheks ja vajadusel fooliumiga katta. Proovi küpsust tikuga. Kui sellele ei kleepu enam vedelat tainast, siis peaks valmis olema. Vajadusel küpseta veel 10 minutit ja proovi uuesti.
6. Võta kook ahjust, torgi tikuga sügavad augud sisse ja immuta 2 sl enda valitud kange alkoholiga. Lase vormis jahtuda.
7. Hoiustamiseks koori küpsetuspaber ümbert ära ja mähi kook mitmekordsesse kilesse. Võib ka ilma kileta panna väga tihedalt suletavasse koogikarpi, aga peaks arvestama, et see karp lõhnab pärast veel aasta otsa jõuluselt. Immuta iga nädal (või 2 nädala tagant) oma valitud alkoholiga. Viimasel nädalal enne kaunistamist ei soovitata alkoholi lisada, et kook ei oleks väljast niiske. Kuna ma katan selle üleni martsipani ja suhkrumassiga, siis ei ole vahet. Võib immutada kuni lõpuni.
8. Katmiseks rulli tuhksuhkruga puistatud laual martsipan õhukeseks kettaks ja kata sellega koogi pealt ja külgedelt. Kook peaks jääma võimalikult sileda pinnaga, vajadusel võib natuke lõigata. Vahel on ka alumine külg sirgem, siis olen koogi tagurpidi katte alla pannud. Kui kook on robeline ja suhkrumassi jätkub, võib seda peale panna kahekordse kihi, nagu esimesel lahtilõigatud koogil näha on.
Järgmiseks rulli samamoodi suhkrumass, tõsta see koogile ja suru küljed võimalikult sirgelt alla. Heal juhul õnnestub see ilma voltideta. Järelejäänud ribad uuesti lahti rullides saab näiteks piparkoogivormidega lõigata südameid või lumehelbeid vms.
Kommentaarid
Postita kommentaar