Küüslaugused juustumuffinid

Vahel on niisama mõned juustutükid seisma jäänud ja ootavad küpsetamist. Seekord oli meil külmikus hulk külaliste kingitud juustusid, sealhulgas mõni selline, mida vist niisama ei söö. Oreganojuust näiteks. Juustukuningate oreganojuust - iseenesest Gouda, aga tohutu hulga rohelise värgiga, mis ei tee sellest niisama näksimiseks mõnusat materjali. Mõte oli panna see kuhugi küpsetisse, milles muidu võiks kasutada pitsaürte. 

Tuletasin mitmest retseptist ühed juustumuffinid. Ja tasus teha! Mees küsis, kas oli raske teha, hullult maitsvad. Ei olnud raske. 

Vormide ja muffinite pintseldamiseks:

60 g võid + näputäis soola (või kasuta soolavõid)

2 küüslauguküünt, purustatud

Sulata või, purusta sisse küüslauk ja lase sellel ka kergelt läbi kuumeneda. Määri võiseguga muffinipanni süvendid, nii et võid on heldelt ja kogu küüslaugupudi võiks ka vormide vahel ära jagada. Paar supilusikatäit võid jääb üle, sellega tuleks pärast ahjust tulnud muffinid üle pintseldada, nii et ära pintslit veel ära pese. 

Tainas: 

2 väikest muna või 1,5 M muna

2,75 dl piima (mul oli selle asemel vahukoorepurgi põhja jäänud viimase osa loputus)

65 g hapukoort (võib olla ka nt kreeka jogurt)

90 ml õli

1 küüslauguküüs, purustatud

väike peotäis hakitud ürte (mul oli natuke peterselli ja lisaks oli juustu sees pune), võib ka lusikatäis kuivatatud meelepäraseid ürte

330 g jahu (ca 5,5 dl)

1,7 tl küpsetuspulbrit

0,6 tl soodat

0,6 tl soola

220 g riivjuustu (Mul oli seekord ca 155 g tavalist Eesti juustu ja 65 g Goudat oreganoga. Võiks olla sellised sordid, mis hästi sulavad. Mozzarella ei sobi, liiga maitsetu ja vesine.)


Ahi kuumenema 200 kraadile, rest keskmisel siinil. 

Klopi munad lahti, lisa piim, hapukoor ja õli, lisa ka küüslauk ja ürdid ja sega läbi. Sega eradi jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool. Küpsetuspulber kipub vahel tükki jääma, selle vältimiseks on hea segada (mitte kloppida!) see jahusse vispliga, saab korralikult ühtlane segu. 

Nagu ikka muffinite puhul - kui soovid tõesti hästi kerkinud ja kohevaid muffineid, siis on kuivade ja märgade ainete ühendamisel oluline võimalikult vähe segada! Lisa kuivained märgadele, sega 7-8 keerdu. Lisa juust ja sega kergelt läbi, mõni koht võib veel veidi kahtlaselt ebaühtlane tunduda, aga pigem las olla.  

Jaga kuhjaga lusikatäied muffinipannile. Tõsta pann ahju keskele. 

Küpseta ca 25 minutit, kuni muffinid on kenasti pruunid ja krõbedad. Ma kontrollisin 20 min peal, olid veel väga heledad, paariks viimaseks minutiks lisasin ka ventilaatori. 

Ahjust tulnud muffinid on mõnusalt kerkinud, pruunid ja krõbeda kattega. Määri need pealt  allesjäänud küüslauguvõiga üle!

Kui neid hommikul küpsetada, siis teoreetiliselt võiks sooja muffini sisse veel võid ka määrida... aga mulle tundus see liiast. Oli ka niisama väga mõnus ja rammus amps. Ja see krõbe koorik!

Kellele meeldivad lihtsamad mõõtühikud, aga soovib ikka kõrgeid muffineid saada, võib teha siin all antud kogustega ja saab 11tk. Ja kui sellele tainale koos juustuga lisada suurem peotäis oliivitükke, sinki vms, siis saab ikka 12tk. 

Või:

50 g võid + näputäis soola (või kasuta soolavõid)

2 küüslauguküünt, purustatud

Tainas: 

1 suur muna

2,5 dl piima 

60 g hapukoort 

80 ml õli

1 küüslauguküüs, purustatud

väike peotäis hakitud ürte 

300 g jahu (ca 5dl)

1,5 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl soodat

0,5 tl soola

200 g riivjuustu 

  

 

Kommentaarid