Rabarberikook õhugrillis

Sügavkülmast leidsin viimase karbi eelmise aasta rabarberitükke. Sellest tuli peaaegu hooajaline kook, kuigi eelmise hooaja aiakraamist. 

Vana lihtne hapupiimatainas, millega meie ema õuna-plaadikooki tegi. Sobivad mistahes marjad, õunatükid jne. Kui need on väga mahlased, siis võib tainasse koos nendega lisada lusikatäie kartulitärklist või veel pisut jahu. Suhkrukogust võib korrigeerida vastavalt lisandite hapususele. 

Plaadikoogi jaoks peaks koguseid kahekordistama +  veel natuke lisaks, kuna vanasti oli ääreni täis teeklaas 250 ml, praegu arvestasin selle asemel 2 dl. Suure plaadikoogina ahjus küpsetamiseks kulub kena kerkinud ja pruunistunud koogi saamiseks ca 25 minutit 200 kraadi juures.    

Õhugrilli jaoks on mul 18cm diameetriga lahtikäiv vorm. Vormi põhja küpsetuspaber, küljed määrisin võiga, mis sulatamisnõu põhja jäi pärast või tainasse lisamist. 


1 M muna, kollane ja valge eraldi

1 dl suhkrut

näputäis soola

50g võid, sulatatud

1dl keefirit või hapupiima (sobib ka kodus hapuks läinud piim)

2 dl jahu + paar lusikatäit kliisid

ca 0,5 tl soodat

väike karbitäis tükeldatud rabarberit (sügavkülmast, sulatatud ja nõrutatud)

(vajadusel lisaks veidi tärklist või veel jahu)

soovi korral puisteks mandlilaaste, suhkrut, kaneeli/kardemoni 


Munavalge vahustada vähekese soolaga. 

Munakollane kloppida suhkruga lahti, väga heledaks ei ole vaja vahustada. Lisa või ja hapupiim, sega läbi. Sooda võib lisada vedelikule või jahule, igal juhul segada korralikult läbi. Lisa kuivained märgadele, lisa ka marjad/puuviljad (vajadusel vähekese jahuga), sega ühtlaseks. Kõige lõpus sega ettevaatlikult juurde vahustatud munavalged. Vala vormi. 

Kindlasti võiks peale puistada suhkrut, see annab ilusa krõbedama kihi. Panin seekord mandlilaastud + kaneel + suhkur. 

Katsin vormi fooliumiga, muidu kõrbeb pealispind enne seest küpsemist. Fooliumitükk peaks olema piisavalt suur tükk, et servad põhja alla kinnitada, muidu lendab pealt ära. Eelkuumutamata masinasse, 180 kraadi 25 minutit kaetult küpsetada. Siis eemaldasin fooliumi, alandasin kuumuse 160 kraadile ja küpsetasin veel 14-15 minutit. Lõpus peab vaatama, et ei kõrbeks. 

Serveerimisel võib lisada tuhksuhkrut, vahukoort, veel marju või mille järele parasjagu isutab. 

Kommentaarid