Mida teha õliga, mis oli toorjuustutäidisega tšillipiparde karbis? Või päikesekuivatatud tomatitel? Need sobivad igasuguste tomatiste toitude sisse. Ja miks mitte munade praadimiseks. Või mõlemat korraga.
Shakshuka on Tuneesiast, kuigi oleks ise seda kusagile Kreeka või Türgi kanti pakkunud. Eks sarnaseid retsepte ole palju, kohandasin endale ühe. Ja teen pannil, ei pane ahju küpsema, kuigi originaalis tundub see nii käivat.
Jätkub kolmele väiksema isuga inimesele. Või kui 1 muna veel lisaks panna, siis neljale eelroaks.
väike pann, praadimiseks (päikesekuivatatud tomatite) õli
1-2 küüslauguküünt, hakitud
1 väiksem (punane) sibul, ribadeks või hakitud
0,5 väiksemat paprikat, peenteks ribadeks
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl paprikat
mõned keerud musta pipart veskist
suurem noaotsatäis cayenne pipart (või vastavalt oma vürtsikusesoovile)
0,5 tl soola (+ maitse järgi veel)
250 g purustatud tomateid
ca 0,5 dl köögiviljapuljongit (või kana-) või vett
1 väikse kuhjaga tl paksu tomatipastat (kui ei ole, siis lihtsalt natuke rohkem purustatud tomateid ja veidi kauem kokku keeta)
3 muna
serveerimiseks krõbedat saia ja midagi rohelist
soovi korral munale soola-pipart
Prae sibulat ja küüslauku keskmisel tulel paar minutit, lisa paprika ja prae veel minut.
Lisa vürtsid, sega läbi ja prae minuti jagu, kuni kõik hakkab väga hästi lõhnama.
Tõsta kuumus natuke kõrgemaks, vala pannile tomatihoidis ja -pasta, puljong/vesi. Ma kasutasin seekord lihtsalt vett ja loputasin sellega enne ka tomatihoidise purgi. Kuna asi meenutas mulle ikka väga midagi kreekapärast, siis lisasin nüüd ka näputäie kuivatatud punet. Lase podiseda, kuni hautis on piisavalt paks, et sellesse saab lohud teha. Mul läks ligi 10 minutit, lasin kuumusel 10 (max on 14). No pritsib nagu pöörane. Nüüd tasub maitsta ja vajadusel soola lisada, eriti kui kasutada puljongi asemel vett.Lohud hautisse, munad ettevaatlikult lahti koksates otse lohkudesse. Lohud peaks olema suht suured, et muna üle ei ajaks, pigem võib hautist neile vajadusel pärast lähemale kühveldada.
Kuumuta ilma kaaneta 1 minut ja kaanega 3-4 minutit. Selle ajaga peaks jõudma valge ära settida ja kollane veel vedel olla. Meile väga vedel kollane ei meeldi, lasin hautisel veel mõni minut ilma kaaneta pannil seista, kuni mehele teisel pannil sinki lisaks praadisin. Mitte kõik meist ei ole ainult taimse toidu fännid.
Kommentaarid
Postita kommentaar