See retsept oli ka pikka aega kavas, kuna realiseerimist ootas maapähklivõi purk. Panin kokku mitmest allikast. Põhjana kasutatakse mujal maailmas Oreo küpsiseid, ma võtsin Mesikäpa Dops. Kuna kogusest jäi puudu, lisasin mõned tavalised kandilised šokolaadimaitselised + natuke võid lisaks.
Põhi:
Kalevi Dops 210 g pakk
5 tavalist kandilist küpsist
70 g võid, sulatada
näputäis soola
Ja viimase mõttena lisasin paar supilusikatäit nisukliisid, kuna tundus, et võiga segatud puru on lihtsalt liiga rasvane. Küpsised köögikombainis puruks, kõik kokku segada.
23cm koogivorm vooderdada küpsetuspaberiga. Puru suruda vormi põhja ja servadele. Kasutasin selle tihedaks surumiseks kaasipõhja.
Ahi sooja 160 kraadile. (võib-olla peaks tõstma temperatuuri või küpsetama ventilaatoriga. Või on viga ahjus, et see ei kuumuta piisavalt. Järgmisel korral proovida kõrgema temperatuuriga!)
Täidis:
100 g võid
100 g pruuni suhkrut (hele muscovado)
ca 400g magusat kondenspiima
ca 65 g 35% koort
280 g maapähklivõid (võiks olla sile, mul oli tükkidega)
1 tl soola (järgmisel korral panen vist natuke vähem, kasutasin Himaalaja Rose soola)
Sulata keskmisel kuumusel või, sulata selles suhkur. Sellest ei teki ühtlast "siirupit", või jääb osaliselt eraldi ja see on OK.
Nüüd peaks pliidil kuumuse maha keerama ja vaja on visplit. Vala võisegusse koor ja kondenspiim, segu pidevalt vispeldades, kuni see on ühtlane.
Lisa ka maapähklivõi ja sool, sega ühtlaseks.
Vala vormi. Kuna juustukoogi küpsetamisest on teadmine, et vormi vahelt hakkab rasva ahju põrandale tilkuma, siis panin vormi alla ka fooliumi, aga tegelikult ei olnud vaja. Vorm ahju.
See peaks küpsema alla 15 minuti ja minema selle ajaga pealt krimpsu. No mul ei läinud krimpsu. Lisasin ahjus ventilaatori ja küpsetasin veel ca 7 minutit. Tulemuseks on pealt natuke värvi võtnud karamellitäidis. Ka täna tehtud pruuni suhkru ja küüslauguga seapraad küpses samuti eeldatust halvemini, nii et ma kahtlustan, et ahi on nässus.
Jahtuma paarikümneks minutiks, enne kui šokolaadikate peale valada.
Kate:
ca 80 ml 35% koort
100 g tumedat šokolaadi
50 g valget šokolaadi
(või 150 g piimašokolaadi)
(pisike näputäis soola ka, aga selle vist võib ära jätta, täidis on soolane)
Kuumuta koor keemiseni, tõsta tulelt, vala sisse šokolaaditükid ja vajuta võimalikult koore sisse, lase kaane all ca 5 minutit seista. Sega ühtlaseks. Kalla veidi jahtunud koogile ja aja laiali.
Soovi korral peale veel maapähkleid. Mul neid seekord ei olnud, panin natuke röstitud metspähkleid.
Jahtuma ja vähemalt paariks tunniks külmkappi.
Enne söömist võiks varem välja võtta, et tükeldada toatemperatuuril.
Kommentaarid
Postita kommentaar