Snickers - maapähklivõi ja karamelli kook

Fotogeenilist tükki sellest muredast põhjast ja natuke kleepuvast karamellisest sisust on jube raske saada. Aga ikka hullult maitsev on see kraam. Väikesest rammusast tükist piisab maa ja ilm - ühest 23 cm läbimõõduga vormist saab vähemalt 12 tükki, aga pigem on mõistlik lõigata ca 20 - siis jääb veel selline mõnus nauding ja ei ole vägisi toppimist.   

See retsept oli ka pikka aega kavas, kuna realiseerimist ootas maapähklivõi purk. Panin kokku mitmest allikast. Põhjana kasutatakse mujal maailmas Oreo küpsiseid, ma võtsin Mesikäpa Dops. Kuna kogusest jäi puudu, lisasin mõned tavalised kandilised šokolaadimaitselised + natuke võid lisaks. 

Põhi

Kalevi Dops 210 g pakk

5 tavalist kandilist küpsist

70 g võid, sulatada 

näputäis soola

Ja viimase mõttena lisasin paar supilusikatäit nisukliisid, kuna tundus, et võiga segatud puru on lihtsalt liiga rasvane. Küpsised köögikombainis puruks, kõik kokku segada.  

23cm koogivorm vooderdada küpsetuspaberiga. Puru suruda vormi põhja ja servadele. Kasutasin selle tihedaks surumiseks kaasipõhja. 

Ahi sooja 160 kraadile ventilaatoriga (või 180 ilma). 

Täidis:

100 g võid

100 g pruuni suhkrut (hele muscovado)

ca 400g magusat kondenspiima

ca 65 g 35% koort

280 g maapähklivõid (sile on parem, esimesel korral oli mul tükkidega, sellest ka fotod)

natuke alla 1 tl soola  (kasutasin Himaalaja Rose soola, 1tl on liiga palju)

Sulata keskmisel kuumusel või, sulata selles suhkur. Sellest ei teki ühtlast "siirupit", või jääb osaliselt eraldi ja see on OK. Kuumuta ainult, kuni suhkur on sulanud, ei ole vaja kuidagi kokku keeta.

 Nüüd peaks pliidil kuumuse maha keerama ja vaja on visplit. Vala võisegusse koor ja kondenspiim, segu pidevalt vispeldades, kuni see on ühtlane.


Lisa ka maapähklivõi ja sool, sega ühtlaseks. 

Vala vormi. Kuna juustukoogi küpsetamisest on teadmine, et vormi vahelt hakkab rasva ahju põrandale tilkuma, siis panin vormi alla ka fooliumi, aga tegelikult ei olnud vaja. Vorm ahju. 

See peaks küpsema kuni 15 minuti ja minema selle ajaga pealt krimpsu. Mul ei ole kordagi krimpsu läinud, pigem hakkab pealt veidi pruunistuma. Kui karamellitäidis on endiselt täiesti vedelat nägu, siis lisa veidi küpsetusaega, võib ka pisut temperatuuri tõsta.

Jahtuma paarikümneks minutiks, enne kui šokolaadikate peale valada.

Kate:

ca 80 ml 35% koort

100 g tumedat šokolaadi

50 g valget šokolaadi

(või 150 g piimašokolaadi)

(pisike näputäis soola ka, aga selle võib ära jätta, kui tundus, et täidis on liiga soolane)

Kuumuta koor keemiseni, tõsta tulelt, vala sisse šokolaaditükid ja vajuta võimalikult koore sisse, lase kaane all ca 5 minutit seista. Sega ühtlaseks. Kalla veidi jahtunud koogile ja aja laiali. 

Soovi korral peale veel ilma soolata maapähkleid. Kui pähklid on soolaga, siis peaks muudes osades soola veidi vähem panema.  

Sellel fotol on hoopis röstitud metspähklid.


Jahtuma ja vähemalt paariks tunniks külmkappi. 

Tükeldada saab nii toatemperatuuril kui ka külmkapikülmana. Mina ei ole varem kapist välja võtnud. Karamelliosa lõikamiseks on tegelikult külm kook parem, siis ei määri nii palju.   


Kommentaarid