Pretzelid ehk vesikringlid

Pärmitainas kergitada, vormida, veidi keeta soodavees ja siis küpsetada - vesikringlitena tuntud juba sajandivanustes retseptides. Sildistan selle küpsetise siin kuklite alla. Teoreetiliselt võib vormida veidi tihedamad kringlikesed, nii et augud täis kerkivad ja ongi kuklid :)  

Brezeln. Aastaid tagasi Münchenis Oktoberfestil sai neid omamoodi küpsetisi näksitud veini kõrvale. Jah, tõesti, ma õlut ei joo... ettekandja ütles, et ma olen teadaolevalt kogu ajaloo ainuke külastaja, kes joob sellel festivalil ainult veini. Vähemalt Saksa veini Moseli orust. 

Kui tütrel oli soov neid ühe kooliga seotud projekti jaoks küpsetada, siis otsisime vajaliku kraami kiirelt välja ja tehtud nad said. Otsa said ka kiiresti. Mul oli seekord eriti mugav roll - istusin ja filmisin. Kuna enamik fotosid on meie kõikuva internetiühendusega tehtud kuvatõmmised videotest, siis on nagu on.

Retsept on BBC GoodFood lehelt, autoriks kunagi Briti küpsetamisvõistluse suure sensatsioonina võitnud The Boy Who Bakes ehk Edd Kimber.

Väike kahtlus on sooda hulgaga, keetmisajaga ja küpsetamisajaga, neid pakutakse erinevates retseptides väga erinevalt. Ja meie kasutatud retseptis oleks pidanud soodat eelnevalt 120 kraadi juures ahjus küpsetama 1 tund... selle jätsime tegemata. 

Tainas: 

500g nisujahu (tüüp 550) 

7g kuivpärmi

25g tumedat muscovadot

1 tl soola

50g või (ilma soolata), sulatatud

300 ml vett

jahu rullimisel puistamiseks

õli määrimiseks

3-4 sl soodat

1 muna, lahti klopitud, määrimiseks (meil kulus pool väikest muna)

peale: soolahelbeid + soovi korral seemneid

Valmistamine

1. Sega suures kausis jahu, pärm, suhkur ja 1 tl soola. Sulata või, lisa vesi ja lase sellel soojeneda, segu peaks olema käesoe. Tee jahusegu keskele lohk ja vala sinna vedelik. Sega jahu järk-järgult vedelikuga, kuni moodustub tainas. See on esialgu tihke ja ebaühtlane. 

2. Puista sõtkumiseks sobivale lauale veidi jahu, tõsta sinna tainas ja sõtku 10-15 minutit, kuni see on ühtlane ja elastne. Õlita tainakauss kergelt üle, tõsta tainapall kaussi ja keera seda nii, et see on igast küljest õline, see aitab kuivamist vältida. Kata kauss kilega ja jäta kerkima, kuni selle maht on kahekordne. Soojas toas kulub selleks ca 1 tund.

3. Vajuta kerkinud tainast õhumullide välja, tõsta tainas lauale ja jaga 8 ühesuuruseks tükiks. Rulli iga tükk ca 50 cm pikkuseks vorstiks, jättes keskosa veidi paksemaks ja otsad kitsamad.  

Märkus: Vormimiseks on mitmeid viise, me kasutasime selle retsepti oma. Võib teha ka tainast veidi pikemad köied (60cm) ja keerata põimimisel otstele kaks vinti peale. 

4. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga, õlita see kergelt. 

 Aseta üks tainavorstike lauale U-kujuliselt, tõsta üks haru üle teise. 

5. Võta tainaotstest kinni ja tõsta need U kumeruse peale, vajuta kergelt kinni. Tõsta küpsetusplaadile. Vormi kõik 8 tükki. 

  
6.  Kata vormitud pretzelid kergelt õlitatud toidukilega ja jäta sooja kohta veidi kerkima, need ei peaks olema kahekordse mahuga nagu tavalised saiakesed. Selleks kulub ca 20 minutit. Pane seni ahi sooja: 200C tavaline / 180C ventilaatoriga. 

7. Täida keskmise suurusega madal pott või kõrgemate servadega pann veega (meil piisas oma potis ca 1,5 liitrist). Lase vesi keema. Kui tainas on parajalt kerkinud, vala vette sooda ja alanda siis kuumust, nii et vedelik õrnalt keeb. (Märkus: me jätsime poti madalale kuumusele, aga kuna keetmine on ilma kaaneta ja vette tõstetakse järjest külmi tainatükke, siis see jahtub kiiresti ja peaks keetma natuke kõrgemal kuumusel). Tõsta pretzelid ükshaaval keevasse vette, kuumuta ca 20 sekundit ühelt küljelt, keera vahukulbiga ettevaatlikult ümber ja lase 20 sekundit ka teiselt küljelt.  


8. Tõsta vahukulbiga tagasi küpsetusplaadile. Kuumuta nii kõik ükshaaval läbi. Määri küpsetiste pind munaga ja puista peale soolahelbeid. Soovi korral puista lisaks näiteks mooni- või seesamiseemneid.

Ausalt öelda näevad nad selles staadiumis üsna õnnetud lötsakad välja. Aga kohe läheb paremaks!

9. Küpseta ahjus kenasti pruuniks. Kimberi retseptis oli soovitus küpsetada 20-25 minutit. Meil kulus selleks ca 14 minutit, ja need muutusid ikka väga pruuniks, võiks olla veidi vähem. Seejuures ca 10 minuti järel pöörasime plaadil teise külje ja alandasime ahju temperatuuri 20 kraadi võrra, nii et küpsetamisaega peab teinekord veel täpsustama. 

Lase veidi jahtuda ja naudi. Teoreetiliselt süüakse neid külmalt, nii et peaks restil jahutama. Aga me kõik teame, et soojad saiad maitsevad paremini. 


Sobib külmutamiseks (kuni 1 kuu).


Kommentaarid