Carbonara ja spagetid või linguini

Ilupildid jäid ka seekord tegemata. No kuidas sa teed, kui kohe kiirelt vaja sööma hakata, et see kõige õigem maitse kätte saada. 

Vihmane ilm + kapis tükk üsna pekist maasuitsusinki + hiljuti hangitud suurem kogus vabakanade mune = carbonara. 

Olin jumala kindel, et meil on ka spagette. Ei olnud, linguini hoopis. Itaallasi see ilmselt solvaks, aga meie saime hakkama. 

Originaalis on Guanciale ehk seapõsk ja see sobib tõesti hästi. Seekordne maasuitsusink jättis üsna suitsuse maitse, mis tütrele väga ei sobinud. 

Olen teinud enam-vähem Gennaro Contaldo selle retsepti järgi. Esimest korda võtsin aluseks video all tekstis olevad kogused, aga ma tõesti ei tea, kes selle sinna kirjutas - 75g pecorinot on ilmselge liialdus. Videos räägib ta ca 40g juustust ja ka seda on päris palju, mina jätan sellest lusikatäie veel lauale lisandiks. 

Vaja on suuremat panni, millele see kõik pärast kokku mahub segama. Võiks olla ka tangid, millega pasta potist otse pannile tõsta, aga saab hakkama ka sõelaga. Sõela kasutamise puhul võtta enne kurnamist välja suurem kruusitäis pastakeeduvett, seda on vaja kastmele lisamiseks. Võiks olla silikoonist spaatel, millega munakaussi tühjendada ja pärast ka pannil segada.  

Meil jätkub sellest kolmele. Suurema isuga inimestel ehk kahele. 

ca 200g spagette või linguinit

ca 150-200g peekonit või vähese taiga sinki, originaalis seapõsk - kuubikuteks (ca 1cm)

3 munakollast, osa valget võiks ka sees olla (võib teha 2 kollast ja 1 terve muna)

30-40g pecorino juustu, riivitud (sobib ka parmesan/forte)

pastakeeduvett


Püüan lõigata singil taisema osa eraldi, selle lisan poole praadimise pealt, et liiga ei kõrbeks.

Suuremas potis vesi keema (kui on kiire, keedan suurema osa kannuga). Pasta võiks keeda paar minutit vähem kui tootja poolt näidatud al dente. Tartu Milli linguine'l on see 8 minutit, nii et keedan 6 minutit.

Kui pasta läheb soolaga maitsestatud vette keema, siis pekisemad singikuubikud praadima - algul kõrgel kuumusel, et rasva eralduks, siis keskmisel. Paari minuti järel lisan taisemad tükid. Kui sink saab küpseks enne pasta valmimist, siis vahepeal tulelt ära. Kui rasva on eraldunud kosmilises koguses, siis võib osa välja tõsta ja kasutada nt kartulite praadimiseks. Rasva võiks pannile jääda vähemalt 5-6 supilusikatäit.

Segan munad riivjuustuga. 

Pann peaks enne pasta lisamist natuke jahtuma, et leeki üles ei võtaks ja et munasegu kohe ei küpseks. 

Kui pasta on keenud "al dente miinus 2 minutit", tõstan selle tangidega otse pannile. Lisan kulbitäie pastakeeduvett, segan läbi ja lisan munasegu (kraabin selle korralikult spaatliga kõik pannile, et pärast oleks lihtsam kaussi pesta, muna hangub koledasti ära). 

Nüüd rahulikult segada ja mõneks ajaks veel keskmisele tulele, pidevalt segades, et muna tükkidena ei hüübiks. Vajadusel veel natuke keeduvett hulka. 

Maitse, lisa värskelt jahvatatud pipart ja vajadusel ka soola. Kiirelt lauale ja sööma!


Kommentaarid