Hooaeg. Rabarberi oma. Ikka veel.
Leidsin kapist jõuluajast jäänud väikese tüki juba kõvaks läinud martsipani. Kapis ootas hapukoorepaki lõpp. Rabarberipõõsas aias on seda nägu, et keegi kunagi ei ole talle isegi lähedale läinud. Peale tigude ilmselt. Niisiis - rabarberikook. Aga kuna söögiaeg ligines ja küpsetamisega hiljaks jäin, siis muffinid. Saab kiiremini.
Leidsin nami-namist maailma parimad rabarberimuffinid. Panin sealsetele ainetele lisaks pisikesteks tükkideks pudendatud martsipani ja jätsin kaneeli ära.
12 muffinit:
2 suurt muna
ca 1,5 dl suhkrut (natuke vähem tegelikult, kuna martsipan on ka)
näputäis soola
2,5 dl jahu (panin 2dl nisujahu ja 0,7dl mandlijahu*)
ca 100 g martsipani, riivitud või tükeldatud
1 tl küpsetuspulbrit (teisel korral panin natuke rohkem, ca 1,3)
1-2 tl vanillisuhkrut
50 g võid, sulatatud (saab panna soojenevasse ahju väikese kastruliga sulama)
150 g hapukoort (20%)
300g rabarberit (puhastatud kaal), tükeldatud
Järgmisel korral puistan enne ahju panemist peale rafineerimata roosuhkrut, see on mõnusalt suurekristalliline karamellikas, annab krõbeda kooriku.
* Mandlijahuga asendades tuleks kogust natuke suurendada, 0,5 asemel sai 0,7)
Valmistamine:
Naminamis on kirjas nii: Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega kuivained omavahel. Sega munavahu hulka vaheldumisi hapukoor, jahtunud sulavõi ja kuivained. Viimasena lisa rabarbritükid. Jaota tainas paberist muffinivormidesse, pannes vormid ääreni täis. Soovi korral puista peale kaneeli ja demerara-suhkrut. Küpseta 225kraadises ahjus umbes 15 minutit. (Ja lisaks oli märkus, et ehk peaks aeg olema pikem, ahjud on erinevad)
Mulle tundus, et nii suured rabarberitükid, nagu mina lõikasin, ei küpse 15 minutiga väga kuumas ahjus ära. Lisaks võib martsipan kõrbema minna. Panin ahju sooja 220 ja kui muffinid ahju said, vähendasin 210 kraadile.
Vahustasin tainakausis munad suhkruga heledaks vahuks, nii umbes 5 minutit, kaalusin vahu juurde hapukoore, lisasin sulavõi ja kuivained (küpsetuspulbri sõelusin, kuna see Meira oma kipub tükki jääma), lasin mõned keerud aeglasel kiirusel mikseriga. Mikser välja, rabarbritükid sisse ja lusikaga põhjast mööde külgi üles tõstes kergelt läbi segada.
Muffinipannile pabervormid, suured lusikatäied tainast sisse, peaks ilusti jätkuma 12tk. Jätsin pisikese tüki martsipani murendamata, panin sellest kõigile ühe nupsu peale.Küpsetasin 20 minutit. Täpne aeg sõltub ahjust, peab lihtsalt jälgima.
Soojalt olid imehead, aga väga pehmed, paberit ei olnud võimalik ümbert lahti saada. Sõime lusikaga nagu magustoitu. Jahtudes tahenevad ja on ikka päris muffinite moodi, lihtsalt oluliselt mahlasemad kui mistahes lisanditega muffinid, mida ma seni teinud olen.
Kommentaarid
Postita kommentaar