Tiramisu - see õige ja päris

Avafoto on esimesest katsest, kui juuni keskel ostsin taluturult hulga mune ja siis tuli jube isu tiramisu järele. No see õige, toore munaga. Tegin ja sõime kiiresti ära. Mascarponekarp on 500g, nii et teine pool jäi uue portsu tegemise ootele. Täna sai uuesti tehtud.   

Tasub teha vormis, kuigi seda on pärast raske mingite viisakate tükkidena välja tõsta, aga koduse maiusena on nii kõige mõnusam. Nii ei saanud ma seekord ka fotot koogitükist. Esimesel korral ei tulnud ilusat tükki ja pärast läks meelest. Püüan seekord lisada.

Vormiks on ülihea kasutada liitriseid jäätisekarpe. Siia läheb täpselt 2 karpi, kummassegi 2 kihti, ühes kihis 6 küpsist. Mul oli juunis ka mingi muu läbipaistev karp, millesse mahtus kõrvuti 7 ja siis jäi teise karpi ainult 5 ja ruumi jäi üle.

Retsepte on kõik kohad täis, panin midagi kokku sellest, mida Itaalias soovitatakse: 

3 muna, kollased ja valged eraldi

ca 1,2 dl peent suhkrut

0,5 tl vanillisuhkrut või ekstrakti

250g mascarpone toorjuustu (võimalikult hea kvaliteediga), toasoe

ca 2dl väga kanget kohvi, võiks olla kuum

sorts kohvikikööri (või Frangelicot)

200g (mul 24 tk) savoiardi küpsiseid

naturaalset kakaopulbrit puistamiseks

1. Kõige tüütum osa, kui ei ole lauamikserit: suhkur ja munakollased vahustada, ca 10 minutit suurel kiirusel, kuni need on väga heledat kollast värvi, peaaegu valged. Fotol vahustamise alguses ja lõpus. 

Kasutan munakollaste jaoks lauamikserit ja valgete jaoks käsimikserit, siis ei ole vahepeal vaja mikserikaussi pesta. 

2.  Lisa vanill ja mascarpone ja sega aeglasel kiirusel ühtlaseks. Märkus: ma segasin juustu algul kausis ühes servas väikese osa munavahuga, et see vedelamaks muutuks, siis alles mikserdasin kogu segu õrnalt ühtlaseks.  

3. Puhasta mikser ja vahusta munavalged ühtlaseks valgeks vahuks. See peaks olema natuke rohkem kui see nn "pehmete tippudega", mul kulub käsimikseriga täisvõimsusel ca 3 minutit. 

4. Lisa ca kolmandik juustusegu munavalgete hulka ja sega spaatliga ettevaatlikult ühtlasemaks, natuke tükiliseks.  

Lisa ülejäänud juustusegu ja sega spaatliga ühtlaseks, säilitades võimalikult palju õhulisust. Mitte üle segada! Veidi valgeid tupse võib sisse jääda.
5. Sega liköör kohvi hulka. Kui kohv on kuum, kasta küpsised ainult korraks sisse, kui jahe, siis peaks mõne sekundi hoidma. 
Mina teen kuuma kohviga ja esimese kihi jaoks kastan kiiresti kohvi sisse küpsise, suhkrune pool all ja pealmisest osast väike kiht jääb veel kuivaks. Kuna see läheb karbi põhja, siis imbub nagunii läbi. 
Lao kiht küpsiseid vormi. Jäätisekarpide põhja läheb neid 6tk. 

6. Jaga peale pool kreemist, kata teise kihi leotatud küpsiste ja teise poole kreemiga. 

Esimese kihi ladumise järel jõuab kohv piisavalt jahtuda ja ka kohvi kogus on väiksem, nii et teise kihi jaoks kastan küpsise kohvisse ja keeran kiiresti teise külje, võtan kiiresti välja ja raputan kergelt. Siis ei ligune liigselt läbi. 

7. Kata (jäätisekarbile kaas peale, väga lihtne!) ja pane külmkappi vähemalt 4 tunniks, parem kauem. 

8. Enne serveerimist kata kakaopulbriga. 

9. Naudi mõnusa kuuma kohvi kõrvale. Või marjadega ja klaas mulli kõrvale. 

Küpsistest kasutasin neid Vicenzovo omi, Selveris saadaval. Väga õige suurusega nende jäätisekarbi-vormide jaoks. 

Kommentaarid