Ca 3-3,5 liitrit.
Proovisin Pille Endeni "Marineeritud hoidiste" raamatust peedisuppi. Raamatus on valmis hoidiste kogused kõik valed, seda juba tean, aga oleks pidanud olema ka keetmisaja suhtes kriitilisem. Võib-olla on kaua poes seisnud peete ja porgandeid vaja nii kaua hautada. Mul otse peenrast tulnud kraam oleks ilmselt ka ilma 20-minutise hautamiseta pehmeks saanud. Teinekord lisan koos veega kohe ka kartulid ja kurgid.
Nüüd juhtus nii, et tegin mitut asja korraga ja maitsesin peeti-porgandit alles pärast pikemat hautamist, kui olin kartulid ja kurgid juba potti lisanud. Peedid olid juba nii pehmed, et tegelikult enam keetmist ei oleks vajanud. Ja siis oli see paaniline mõttehetk, et kuidas saada kartul ja kurk võimalikult kiiresti pehmemaks. Oleks pidanud neid selles olukorras hoopis eraldi keetma ja siis lisama. Aga nüüd väikese paanika tulemusel lisasin 1,25 dl tomatipasta asemel 500g passatat, mis andis rohkem vedelikku ja lasi kartulil kiiremini pehmeneda. Lõpuks olid köögiviljad üsna ühtlaselt pehmed, aga hoidis ise oluliselt vedelam ja tomatisem kui peaks olema. Tegelikult ka sellisena igati maitsev, aga sellest näiteks rosoljet teha... no võib proovida.
Tegin natuke suurema koguse, originaalis 800g peediga, mul 1kg ehk kõike veerandi võrra rohkem. Originaali foto on postituse all.
Kogused pärast koorimist ja puhastamist:
1 kg peeti
500 g porgandeid
2 suurt sibulat
5 sl õli
2 dl vett
500 g kartulit
500 g kurki
1,25 dl paksu tomatipastat (sel korral asendasin 500g passataga)
ligi 2 sl soola
ligi 1 sl suhkrut
1,25 sl 30% äädikat
Köögiviljad koorida, välja arvatud kurk. Sibul hakkida, muud kuubikuteks lõigata. Potis õli kuumutada, lisada peet, porgand ja sibul, praadida aeg-ajalt segades 7-8 minutit.Originaalretseptis edasi nii: kalla peale kuum vesi, hauta 20-25 minutit. Muudatus/märkus: kui kasutad väga värskeid köögivilju, siis võib selle hautamise vahele jätta ja lisada kohe kartuli ja kurgi.Pane kartulid ja kurgid potti, hauta 15 minutit. Lisa tomatipasta, sool, suhkur ja äädikas. Sega läbi ja hauta veel (märkus: vastavalt vajadusele! Tomatipastat tuleks kuumutada vähemalt 5 minutit) kuni 15 minutit.
Tõsta steriliseeritud purkidesse ja sule.






Kommentaarid
Postita kommentaar