Olen seda Nigella kuchenit põldmarjade ja õunaga mitu aastat vaadanud, viimaks sai katsetatud ja tõesti mõnus plaadipirukas 20x30cm ehk pool ahjuplaaditäit. Vaatasin, et ilmselt on oluline küpsetada madala äärega plaadil, mitte vormis, et koogi tainaservad saaks mõnusalt pruuniks.
See tainas iseenesest on suurepärane! Lõikad siuhti! nagu kringlit. Mees valmistus kooki lahti lõigates saagima, nagu lapsepõlvest mälestus on pärmitainast põhjaga plaadikookidest. Meeldiv üllatus.
Nigellal on kirjelduses viide, et tainast on justkui vähe ja peab hirmsasti venitama. Minu meelest oli seda tainast juba plaadile surumise ajal küllaga. Ja ma eelistaks õhemat põhja. Teinekord teen ilmselt kas päris terve ahjuplaaditäie või siis 2/3. Ja peale vastavalt suurem kogus katet, sest katte kogus oli paras. Või - ketserlik mõte - teha pool kogust tainast. Mehele ei peaks ütlema.
Mõtlesin, et võiks vabalt teha poolitatud ploomidega, ladudes kividest puhastatud ploomipoolikud tihedalt tainale, nahk allpool. Võib juhtuda, et proovin väiksema kogusega järele, ehk isegi õhugrillis. Ja teha seda hommikul öö läbi külmkapis kerkinud tainast.
Lisan siia tõlgitult Nigella retsepti, valmistamise osa väheke lihtsustan.
Põhi:
350-400 g head saiajahu (mul läks pehme taina saamiseks 370g)
0,5 tl soola
50 g suhkrut
3,5 g kuivpärmi (Nigellal oli pool 7g pakki. Ma panin 2tl)
2 suurt muna
0,5 tl vanilliekstrakti (panin vanillisuhkrut)
0,5 sidruni riivitud koor
0,25 tl kaneeli
125 ml leiget piima
50 g võid
Kate:
1 suur muna, lahti klopitud
1 sl rõõska koort
1 näputäis kaneeli
1 väiksem õun (alla 200g)
ligi 400 g põldmarju (kasutasin oma aia pampleid)
0,5 sidruni riivitud koor
Purukate:
50 g isekerkivat jahu (panin tavalist + natuke soola ja 0,5tl küpsetuspulbrit)
25 g mandlijahu
0,25 tl kaneeli
50 g külma võid (kuubikud)
2 sl suhkrut
2 sl demerara suhkrut (panin lihtsalt pruuni roosuhkrut)
25 g mandlilaaste
Lisasin kattele veel näputäie soola ja kõige peale mõned lusikatäied roosuhkrut.
Valmistamine:
Ma teen pärmitainast alati potis, millega piima soojendan. Nii saab tainas kaane all kerkida. Kui tuba on jahe, siis jätan kerkima soojale pliidiplaadile (st mitte kuumale, vaid pärast piima soojendamist jääksoojus).
Lasin piima potis käesoojaks (mitte kuumaks!), lisasin sinna kõigepealt või ja lasin soojeneda. Siis kõik peale jahu ja kloppisin vispliga läbi. Lisasin jahu, segasin läbi ja sõtkusin või pigem venitasin tainast potist kõrgele üles ja lasin tagasi kukkuda. Läks ca 7 minutit, kuni enam nii hullult ei kleepunud. Ma eelistan alati pigem pehmet ja nätskemat tainast, muidu jäävad saiad/kuklid liiga puised.
Potile kaas peale ja soojas ca tund kerkida, kuni maht kahekordistus.
Poole ahjuplaadi suuruse koogi tegemiseks panin plaadile küpsetuspaberi, voltisin servad veidi üles ja toestasin plaadi keskelt fooliumiga.
Surusin kerkinud taina alla ja kraapisin spaatliga plaadile. Surusin märgade kätega ühtase kihina 20x30cm. Kloppisin muna rõõsa koore ja näputäie kaneeliga ja määrisin selle tainale. Ma eeldan, et see tuli kõik ära kasutada, sest miks muidu eraldi märkida "suur muna", lihtsalt pintseldamiseks on isegi väikesest munast liiga palju. Et muna tainale pidama jääks ja lihtsalt kuhugi loikudesse ei koguneks, vajutasin kogu koogi pinnale sõrmedega lohke, nagu muidu focacciat tehakse.Pane ahi sooja 200 kraadil (ventikaga 180).
Poeõun tuleks koorida, oma aia õun jäi koorega. Segasin kausis põldmarjad, väikesed õunakuubikud ja sidrunikoore.
Purukatte tegemiseks segasin kausis jahu (+ sool ja küpsetuspulber), mandlijahu ja kaneeli. Lisasin võikuubikud ja sõrmede vahel surudes töötlesin üsna võiseks pudiks, millele lõpuks sai hulka lisada suhkru ja mandlilaastud.
Jaota marjad ja õunakuubikud ühtlaselt tainale. Puista kate peale (lisasin veel suhkrut). Küpseta keskmisel siinil 15 minutit, siis vähenda kuumus 180 kraadile (vent 160) ja küpseta veel ca 20 minutit. Tainaservad peaks olema kenad pruunid, marjade mahl voolab ja kate on küps. Kate ei lähe siiski päris krõbedaks, vaid jääb üsna pehme. Võtsin ahjust välja ja libistasin plaadilt suurele lõikelauale jahtuma. Oma 5 minutit peaks ootama, et kogu see mahlane ilu lõigates laiali ei jookseks.Kohviga suurepärane. Proovime homme hommikul õhugrillis paar minutit soojendada, et ka hommikuks mõnusat sooja saia nautida.





Kommentaarid
Postita kommentaar