Olen teinud mitut sorti ploomimoosi, retseptiviited siin: musta teega, rummiga (+rosin), apelsini ja ingveriga, kardemoni ja natukese Slivoviciga.
Kuna taastasime mehe lapsepõlvemälestusega ploomitordi retsepti, siis selle hooajaväliseks valmistamiseks mõtlesin teha ka kompotti.
Kõige tavalisem retsept, ikka namist, kopeeritud + kommentaarid:
2 kg ploome - arvan, et oli vähem, ei kaalunud (3 "ribilist" Salvesti purki mahuga ca 650 ml)
1 l vett
500 g suhkrut
Märkus: nende kolme purgi kohta jäi paar kulbitäit siirupit üle. Suurte ploomide puhul jääb purki rohkem vaba ruumi ja siirupit kulub 2 kg kohta ilmselt rohkem. Allesjäänud siirupis kuumutasin hetkekese sügisesi hapusid vaarikaid, sain kohe kasutamiseks vaarikakompoti.
Valmistamine:
Pese ploomid ning lao kuumadesse steriliseeritud purkidesse.
Keeda suhkrusiirup (kuumuta vesi keemiseni, lisa suhkur ja keeda 5-7 minutit), kalla purkidesse.
Aseta kaaned purkidele, aga ära neid kinni keera.Tõsta purgid suurde laiapõhjalisse potti ning kalla potti niipalju vett, et purgid oleksid 3/4 ulatuses vee sees.
Kuumuta vesi keemiseni ning keeda tasakesi vulisevas vees purke umbes 20-30 minutit (pooleliitriseid/liitriseid), kuni ploomid on pehmed.
Märkus: oluline, et vesi ei oleks purkidele kaelani, nagu näiteks kurkide marineerimisel. Ma valasin vett rohkem. Keetes hakkas siirup natuke ka üle ääre välja keema, sellega tõusis potis veetase veelgi ja ma kardan, et mingi väike osa võis kaane serva vahelt ka purki jõuda. Purgid olid küll puhtad ja vesi keedetud, aga püüan need kompotid esimeses järjekorras ära kasutada, sest lahjem siirup võib säilivust vähendada.
Tõsta purgid ettevaatlikult potist välja, keera kaaned tugevasti kinni ning lase jahtuda.
Säilita jahedas.


Kommentaarid
Postita kommentaar