Praetud kanamaks vürtsidega Liibanoni moodi


See amps on mõeldud eelroaks või kergeks eineks neljale. Olgem ausad, maksast ei ole võimalik korralikku isuäratamiseks mõeldud pilti teha :) 

Aeg-ajalt isutab maksa järele, just eriti kanamaksa. Seda nami-nami retsepti olen mitu korda katsetada plaaninud, aga tegemiseni jõudsin alles täna. 

Nõustun ühe kommentaariga, et paneks vürtse veel rohkem. Retsept tundub olevat 2010.aastast, eks meie vürtsikusetolerants on vahepeal kõvasti kasvanud. Vürtspipra purustasin uhmris. Üks kommenteerija oli kasutanud nelgiga sibula ja vürtsi asemel 7 vürtsi segu. Teinekord katsetan sellega.  

Ja lihtsalt 1 sibul maksa maitsestajana ei ole piisav. Minu jaoks käib maksa juurde ikka praesibul, nii et lisasin ühe meie enda oma, sort 'Hercules', väga-väga suur. 

Koostisained namist + kommentaarid:

3 sl oliivõli - ilmselt läks rohkem

1 sibul - see jääb terveks + lisasin 1 ülisuure hakitud sibula praadimiseks 

5 nelki

500 g kanamaksa

0.5 tl jahvatatud vürtspipart - võiks panna rohkem, vähemalt 3/4 tl 

0.25 tl purustatud musta pipart - panin juurde, vähemalt 0,5 tl 

meresoola

3-4 purustatud küüslauguküünt - suured küüned, hakkisin

1 sidruni mahl - suurest mahlasest sidrunist võtsin pool

2 sl hakitud värsket koriandrit - asendasin siledalehelise peterselliga

Valmistamine: 

Vürtsid tasuks varakult välja otsida ja õiged kogused valmis panna. Kui hakata vürtspipart alles maksa praadimise ajal uhmerdama, siis võib maks juba liiga pikalt kuumust saada. 

Lõika kanamaksad väiksemaks (nt kaheks-kolmeks tükiks) - käärid abiks, eemaldasin kahe maksapoole vahelise kiulise osa ja lõikasin kummagi poole kaheks tükiks. Seda on hea teha ahjuplaadil, kus on ruumi mäkerdada ja selle saab pärast kuuma veega korralikult ära pesta

Koori väike sibul, torka nelgid sibula sisse. Kui soovid lisaks praesibulat, siis haki seda sobiv kogus. Kuumuta õli ja sibulaid suurel praepannil mõõdukalt tugeval kuumusel.

Praesibula valmistamiseks lasin sellel koos "nelgisibulaga" praadida vast ca 5 minutit algul kõrgel kuumusel, siis keskmisel, kuni hakitud sibul oli mõnusalt kuldne ja söömiseks valmis. Siin fotol on umbes poole praadimise peal, lasin veel pruunikamaks. 
Maitsestasin soolaga ja tõstsin hakitud sibula pannilt ära. Nelgiga sibul jääb pannile. Lisasin veel õli ja tõstsin kuumust. 

Kui õli on kuum, siis lisa ettevalmistatud kanamaks ja prae 3-4 minutit aeg-ajalt segades. Märkus: 500g maksa on suur kogus ja selleks on vaja suurt panni. Mul on 26cm pann ja see oli algul äärest ääreni täis. Sel juhul tohib tükke ümber pöörama hakata, kui alumine osa on juba korralikult pruunistunud, muidu hakkab kõik keema. 

Maitsesta vürtspipra-soola-pipra seguga. Lisa sidrunimahl ja hakitud küüslauk, sega läbi ning kuumuta minut aega. Kui praadisid lisaks eraldi sibulat, lisa ka see pannile. Panin selle ühte külge, et kõik saaks omale valida maksatükke ja sobivas koguses sibulat. 

Puista peale hakitud maitseroheline ja serveeri.

Võtsime lisaks head leiba ja oma aia tomateid, väga mõnus amps. Kindlasti kordamisele. 

Kommentaarid