Haljast seapraadi krõbeda ahjukartuliga ehk mida mehed ostaksid

Viimati tegin Nõmme turult ostetud toorjuustust lõhega leivamääret. Aga miks ma turule läksin? Ühe korraliku kamaraga ribitüki järele, poes sellist ei ole. Kilone tükk. Krõmpskontidega ja puha.   

Nii paksu ribitükki tegin esimest korda, aga panen kogemuse järgmisteks täiendusteks kirja.


Mõtted järgmiseks korraks
, võimalikud variandid: 

  • küpsetada paksemate viiludena, mitte terve tükina;
  • küpsetada pikemat aega ahjuvormis osaliselt vedelikus, et kontide ümbruse osa mõnusalt pehmeneks; 
  • eelküpsetada kamina leivaahjus madalal temperatuuril peaaegu valmis ja pruuniks viimistluseks lisada köögiviljade juurde. 

Seekordne tegemine oli nii. 

Eile õhtul sai küttekaminat köetud, hommikul oli leivaahjus veel ca 80-90 kraadi sees. 

Lõikasin lihal kamara vaibanoaga igapidi läbi. Pannile natuke õli ja praadisin liha kiirelt igalt küljelt. 

Tõstsin liha ahjuvormi. Määrisin peale kuhjaga supilusikatäie Dijoni sinepit ja samapalju  mett, raputasin soola-pipart. Pigistasin pannile paksemast sidruniviilust mahla ja kraapisin panni sisu ka lihale peale. Küpsetuspaberi tükk liha peale, et see fooliumiga kokku ei puutuks. Suur tükk fooliumi tihedalt vormile ja vorm sellesse suhteliselt jahedasse leivaahju. 4 tundi sai olla. 

Koorisin väiksemad kartulid (seekord oma aia kõige varajasem sort 'Solist') ja lõikasin pooleks. Pesin ja kuivatasin. Lisaks paar porgandit ja mõned sibulad sektoritena. Ja mõned väikesed 7.augustil külvatud naerid, mis täna sai harvendamiseks välja tõmmatud. 

Liha oli 4 tunniga niimoodi veidi eelküpsenud, katsudes tundus peaaegu pehme. Sellest vedelikust saab hea kastme. 

Lasin ahjuplaadi natukese õliga ahjus kuumaks, köögiviljad peale ja õliga segatud, eelküpsenud liha nende keskele, küpsemisel tekkinud kastet lihale veidi peale. Ja pooleks tunniks 180 kraadi pöördõhuga ahju. 

Olen muidu teinud ahjukartuleid Nigella moodi, st keetnud poolpehmeks, kurnanud, kloppinud potis nii, et servad veidi pudrused ja siis õliga segatult ahju. Mehel oli isu ema tehtud kartulite järele, mis eelkeetmata küpsesid koos sealihaga, alumine külg jäi plaadi põhja külge kinni ja läks ülikrõbedaks. Sai siis seekord niipidi.  

Poole tunni pärast selgus, et kamar on pealt juba väga pruun. Eks see mesi ja sinep tegid oma töö. Katsin liha pealt kinni, lisasin köögiviljadele soola, segasin kõik läbi ja veel 20 minutiks ahju. 

Kartuli oli valmis, aga liha tahtis veel küpseda. Jätsin kartulid ootele, panin liha tagasi oma vormi, katsin pealt paberiga, lisasin vormi natuke vett ja lasin ahju põhjas 180 kraadi ilma ventikata veel 40 minutit. Siis tundus juba täitsa kena. 

Liha uuesti kartulite juurde ahjuplaadile ja koos soojenema 15 minutiks. Kamar tundub liiga tume, aga maitse on tegelikult väga hea. 

Lihaküpsetamise vormist valasin vedeliku väiksesse kastrulisse, lisasin kuhjaga supilusikatäie toorjuustu, segasin läbi ja keetsin veidi kokku. Sai väga mõnusa kastme

Kokkuvõttes väga maitsev praad. Kartulite alumised pooled tõesti ülikrõbedad. 

 
Liha alumine kontidega osa oleks tegelikult tahtnud veel natuke küpseda. Liha oli pehme, aga kondid ei tulnud kergelt lahti. Võtan selle kondiriba ja küpsetan eraldi pajaroaks ploomide ja muu mõnusa kraamiga. 

Kommentaarid