Murelimoos

Siin pildil on ühed nädalavahetuse pannkoogid, kui mees ütles, et tal on dieet. Ja jättis paarile koogile vahukoore panemata :)

Mul on murelimoosi kirjapanek selle aasta juulis tegemata jäänud. Meie jaoks on see kõige tavalisem moos. Oli aastaid, kus ma muud moosi ei teinudki, ainult ca 30 purki murelimoosi.

Meie murelid 'Artur' ja 'Leningradi must' on röögatult suured ja tavaliselt marju nii hullult täis, et korjamas käivad naabrid, sõbrad, sugulased ja kolleegid. Ja vahel kutsun lihtsalt tänavalt inimesi korjama. Ja lõpuks jõuavad kohale kuldnokad ja siis on selleks korraks jälle kõik otsas. 

Sel aastal oli kevad külm ja marju vähem. Moosi tegin seekord alla 10 liitri. Mõned purgid ikka jagame ka, tavaliselt on saanud seda igale poole kingiks kaasa võtta.  

Kivid eemaldada (vat see on tüütu). Murelid ei anna alla ilma verise võtluseta... See foto on tehtud paari aasta eest, kui marju palju, said varakult valmis ja jõudsid enne kuldnokki pikalt tumedaks küpseda.  

Kuna mahla tuleb välja uhkelt, siis vett lisada ei ole vaja. 

Ja kindlasti moosisuhkruga, sest muidu on väga vedel. Moosisuhkrut, mida paki peal soovitatakse 1:2 (1 kg suhkrut 2kg marjadele), panen vähem ehk ca 1:3. 

Siin fotol on selle aasta hilised marjad, mis ma moosi jaoks pidin enne täisküpsust juba 12.juulil ära korjama, sest kuldnokad jõudsid kohale enne marjade valmimist. 

  

Marjad keema. Kui auru hakkab tulema, siis suhkur sisse. Vaht korjata (ja kasutada näiteks mannavahu tegemiseks), keeta ca 15-20 minutit või kuni marjad pehmed. Seni kuumutada ahjus purgid steriliseerimiseks. Moos purkidesse, keedetud kaaned peale ja garaaži hoiule. 

Kommentaarid