Röstitud tomatid. Või poolenisti kuivatatud.

Sellel fotol on ahjuplaadil juba kokku lükatud punased ja kollased tomatid enne karpi tõstmist. Küpsevad ikka ilusti igaüks eraldi paigutatult, et õhk liiguks, muidu saab lihtsalt tomatikastme. 

29.okt kasvuhoonest üles võetud rohelisi tomateid hoidsin jahedas ja lasin järele küpseda. Nüüd saab juba ahjus küpsetada. Niisama söömiseks ei ole nad enam piisavalt magusad, väike röstimine on maitsele ikka palju abiks.  

Täiesti kuivatatud tomatite jaoks oleks neid vaja hoida 100-kraadises ahjus ca 4 tundi. Mulle meeldivad rohkem sellised poolkuivatatud, BBC Goodfood retseptis semi-dried

Ahjuplaat õlitatud, poolitatud kirsstomatitele peale õhukesed küüslauguviilud, mõned tüümianilehed ja -oksad, soola. Võib lisada ka mõne tilga palsamiäädikat, ma seekord ei pannud. Ja peale niristada õli või pritsida spreiga üle. 

Siin all on ainult punased eelmise korra küpsetusest, täna oli kollaseid ka. Siis panin ka küpsetuspaberi alla, aga ei pea panema.  

Väiksemad kirsstomatid poolitatult 140 kraadi juures ca 2 tundi. Siis on veel sellised mõnusalt mahlakad. Võileivale, pirukatele... imeline.  

Plaaditäiesti jääb järele väiksem karbitäis, ca 250 grammi. Säilib karbis külmiku külmemas osas paar nädalat. Pikemaks säilitamiseks peaks õliga üle valama, aga meil ei ole kunagi nii kaua seisnud.

Ja kui ilma küpsetuspaberita teha, siis ahjuplaadile või vormi jäänud mahlad ja jäägid võiks kuuma veega üle valada ja lahti kraapida, see vedelik on väga hea põhi tomatisupile. Homme tuleb meil tomatisupp, igatahes. 


Kommentaarid