Siin fotol on vasakul siirupiga immutatud valmis kook, paremal üleval ahjust tulnud ja veel immutamata, paremal all küpsetamata. Kuna vana-aastaõhtul oli külaliste ja toitudega sebimist palju, siis esinduslikult tordialusel olev kook jäigi pildistamata.
Valmis tasub küpsetada eelmisel päeval ja hoida külmkapis. Ei mäleta, kust see retsept algselt leitud sai, aga katsetatud versioon sai selline.
KOOK:
2 apelsini - ostsin Biomarketist, kuna läheb koos koorega
4 muna M-suuruses, valged ja kollased eraldatud
200 g suhkrut
200 g mandlijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
soola vähemalt mõned keerud veskist, vast nii veerand tl jagu
Korralikult pestud apelsinid keetsin koos koorega täiesti pehmeks, ca 1 tund. Jahutasin, lõikasin pooleks, eemaldasin seemned, purustasin kannmikseris. Vat see oli päris hull tegemine. Köögikombain oleks selleks sobivam, kuna kannul on kõige all rohkem seda ruumi, kus terad ringi ei käi. Õppetund: lõika enne purustamist väiksemateks tükkideks. Mitu korda tuleb masin seisma jätta ning spaatliga külgedelt ja põhjast kraapida.
24cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga vooderdada.
Munakollased vahustada ca neljandiku suhkruga korralikult kohevaks. Segada ettevaatlikult hulka mandlijahu ja küpsetuspulber. Need oleks hea enne omavahel segada, aga mulle ei meeldi liiga palju nõusid määrida, püüan küpsetuspulbri segada osa jahu sisse otse taina peal.
Munavalged vahustada soolaga, lisada osade kaupa ülejäänud suhkur ja vahustada iga lisamise järel korralikult ühtlaseks, nii et lõpuks on kena tihke vaht, nagu teeks beseed. Sega munavalgevaht ettevaatlikult apelsinitainaga.
190-kraadises ahjus keskmisel siinil ca 40 minutit või veidi kauem, kuni koogi sisse torgatud tikk ei saa tainaseks.
Kuni kook on ahjus, valmista SIIRUP:
140 g suhkrut
1,2 dl apelsinimahla (pressisin värske mahla)
0,4 dl vett
1 apelsini riivitud koor (enne pressimist riivitud)
Kõik potti, keeta paksemaks siirupiks. Olenevalt poti suurusest võib see võtta kuni 10 minutit, pigem vähem.
Ahjust tulnud soojale koogile grilltikuga augud sisse ja siirup peale niristada-määrida. Lase vormis jahtuda. Kui aega ja võimalust on, pane karpi või kata kilega ja hoia külmas.
Kaunistada võib apelsiniviilude, toorjuustukreemi või mis iganes meelepärase kattega. Valge šokolaadi ja toorjuustuga kate on imeline. Kuna meil sai see tehtud igasuguse talumatusega külalistele mõeldes, siis juustused variandid jäid ära. Aga oli ka niimoodi hea.
Kommentaarid
Postita kommentaar