Enchilada-pirukas ja pitsakrõpsud


Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, et leidsin sahvrist ühe paki porganditortillasid. No porgandi... tõepoolest. Küllap oli mingi soodukas, kust see huvi pärast sai kaasa haaratud, aga riiuli tagumisse otsa ta jäi. Maitsesin, oli OK ja hakkasin retsepti mõtlema. 

Oleks hea see mingi köögiviljase toidu sisse peita. Kunagi jäi BBC GoodFood lehel silma 'Enchilada pie', tavapärase rullikeeratud vormi asemel kihtidena laotud tortillad. Tegin sellest väikeste muudatustega pool kogust. Sobivad mistahes tortillad, ka lahtivõetud pakis seismisest kõvaks läinud - sel juhul lihtsalt pritsi veega või patsuta märja käega üle. Kuna neid rulli ei ole vaja keerata, ei pea murenemist kartma. 

Tahtsin kasutada ka oma tomatihoidist ubadega . Originaalretsepti eraldi hoidiste (oad, purustatud tomatid) asemel läks see. Osa hoidisest asendasin siiski purustatud tomatitega, kuna tundus, et tomatikastet jääb väheks. 


Kahele
. (Neljale võta kahekordne kogus täidist ja 4 suuremat tortillat, aga vaata, et need ahjuvormi mahuks). 

Praadimiseks õli

1 paprika, tükeldatud 

1 sibul (punane oleks hea, mul oli punakas Peipsi sibul), viilutatud

2 tl fajita maitseainesegu (võib ise teha*)

lisasin veel maitse järgi teravat kastet

ca 400g tomatihoidist ubadega

ca 100g purustatud tomateid, tomatimahla, passatat vms

(või kahe eelneva asemel võrdselt purustatud tomatit ja konservube omal valikul)

soovi korral koriandrit või peterselli

3 väiksemat tortillat (mistahes maitsega, köögiviljasegu peidab kõik ära)

soovi korral kihtide vahele hapukoort

peotäis riivjuustu

serveerimiseks hapukoort

Ja soovi korral lisaks krõbeda "valge pitsa" tegemiseks veel paar tortilla, pitsamaitseainet ja juustu.


Kuumuta pannil õli, prae keskmisel tulel sibulaid ja paprikat peaaegu pehmenemiseni (lõpupoole tegin kaane all, et ei kuivaks), kokku kuni 10 min. Lisa maitsesegu, tomatid ja oad, kuumuta veel mõned minutid (kui kasutad eraldi oa- ja tomatikonserve, siis peaks paar minutit kauem kuumutama, et tomatikaste pakseneks). Maitsesta soola-pipraga, sega hulka maitseroheline, kui kasutad.   


Kuumuta grill, mina panin ahju grillelemendi sooja 220 kraadile ja selle alla kuumenema ahjuplaadi, millele pärast pirukavorm tõsta ja lõpuks "pitsat" küpsetada. Hea oleks ka vormi ja tortillasid natuke soojendada enne toidu kokkuladumist.  

Kolme tortilla kasutamisel jaga täidis kolmeks, nelja puhul neljaks. Üks osa täidist pirukavormi põhjale, selle peale tortilla, täidis (sellele võib panna paar tupsu hapukoort), tortilla jne. Pealmiseks jääb tortilla, millele niisutuseks võib määrida hapukoort. Mina ei määrnud, pritsisin natuke vett. Ja kõige peale riivjuust. 



Grilli alla ca 5 minutiks, kuni kenasti pruunistunud, aga tasub vahepeal piiluda, et ei kõrbeks.    


Lisaks petukas "VALGE PITSA": Kui vorm ahjust väljas, saab juba kuumale ahjuplaadile panna näiteks veel paar pealt õliga määritud tortillat, millele puistatud pitsamaitseainet ja riivjuustu. See küpseb ca 2 minutiga. Meie tütreke tomatit ei söö, aga selliselt küpsetatud lameleib läheb pitsa-asendusena. Ja omal oli ka hea võtta taldrikule jäänud köögiviljasegu limpsimiseks. 


Joogisoovitus: meie veinikeldri reserva - 2014.a mustsõstravein :) 

* Fajita maitseaineseguks sega kokku: 0,5tl tšillipulbrit, 2tl suitsupaprikat, 1tl jahvatatud vürtsköömneid, 1tl küüslaugupulbrit, 0,5tl jahvatatud koriandriseemneid, 1 kuhjaga tl punet. Retsepti leidsin GoodFood lehelt, aga mina paneks järgmisel korral tšillit kõvasti rohkem.   


Kommentaarid