Koorene kaalikavorm krõbeda kattega

Koorene kaalikavorm

Viimased kaalikad vajavad külmaga peenralt pakasekatte alt päästmist ja täna tegin ühe vormi. Anni Arro käis sügisel Terevisioonis ja rääkis kaalikavormist, aga retsepti ei olnud. Tuletasin siis ise. Mul oli puhastatud kaalikat natuke üle 400g.

ca 400g kaalikat puhastatud, tükeldatud

ca 25g võid

150 ml 35% koort

muskaatpähklit, küüslaugusoola, soola

peale riivsaia ja veidi võid

Keetsin kaalika korralikult pehmeks, nii et seda oli võimalik blenderis väga ühtlaseks püreeks lasta. Mul kulus talvise kaalika keetmiseks ca 40 minutit, sügisel saab ilmselt kiiremini. 

Kurnasin kaalikad ja panin siis ka või potti veidi sulama, et oleks lihtsam blenderdada. Minu masinavärk ei taha tihkemate asjadega eriti hästi toime tulla. Seetõttu pidin lisama ka algselt plaanitud 100ml koorele juurde veel 50ml. Ma arvan, et 100ml oleks ka OK, kui kaalikad õnnestuks selle vedelikuhulgaga korralikult siidiseks töödelda.

Maitsestamiseks riivisin sisse paraja sahmaka muskaatpähklit ja lisasin ca 0,5tl küüslaugusoola, siin on need kogused blenderis segu peal enam-vähem näha, paremal muskaat ja vasakul valge küüslaugusool. 

Siis veel maitse järgi meresoola ja segasin veelkord läbi. 

Määrisin ahjuvormi (mul oli ca 27x19cm ovaalne) võiga ja kraapisin segu spaatli abil vormi. Pagan, see oli nii maitsev! Mul õnnestus ennast veenda, et vaatamata spaatli kasutamisele ei saa ma blenderist kogu segu kätte ja võin seetõttu osa pärast ära limpsida. 

Vormi sai segu ca 2cm kiht. Puistasin peale riivsaia ja tippisin mõned võitükid. Kui rasvasisaldust ei pelga, siis võib panna rohkem võid ja tulemus on krõbedam.

Läks seekord küpsema koos piprakanaga. Ahi oli ventilaatoriga 200 kraadi ja vorm sai seal erinevatel kõrgustel olla ca 1 tund. Ahjus oli palju asju ja ilmselt ei saanud ta kiiremini korralikult pealt krõbedaks küpseda. Ma arvan, et normaalselt võiks kuni 40 minutiga hakkama saada ja ahi ei pea ka nii kuum olema. See on praelisand ja küpsetamistemperatuuri saab võtta muude toitude järgi. Lihtsalt vaata, et pealt kenasti pruunistub.   

Igatahes maitse on imeline ka jahtunult. Kindlasti läheb kordamisele.  

Kommentaarid