Pisarakook rabarberiga

Esimesed rabarberivarred on piisavalt suured, et koogitegu ette võtta. Mees ütles, et tema valik on pisarakook. 

Võtsin siis aluseks õunte ja pirnidega pisarakoogi retsepti. Natuke suurendasin suhkrukogust ja lisasin rabarberitükkidele tärklist, muidu jäi enam-vähem sama.  Ja tulemus kiire ärasöömisega oli ka sama, pidin ülejärgmisel päeval kohe uue koogi tegema

Vorm ca 23x33 cm

1. Rabarberid

ca 400g rabarberit (puhastatud kaal), viilutatud ca 0,5cm

1 väikese kuhjaga sl (kartuli)tärklist

võiks lisada kaneeli või kardemoni, ma panin seekord ainult beseesse

2. Tainas 

75 g toasooja võid

natuke alla 1 dl suhkrut + 0,5tl vanillisuhkrut

3 munakollast (M munad, L võib olla ka 2)

0,5 dl piima

1,5 dl jahu + 1tl küpsetuspulbrit

suurem näputäis soola

Vahusta või ja suhkrud, lisa munakollased ja mikserda ühtlaseks. Lisa piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu, sool, mikserda aeglasel kiirusel siledaks tainaks.

3. Pane ahi sooja 190 kraadile. Vooderda vorm küpsetuspaberiga - jäta külgedele piisavalt kõrged servad, et saaks koogi pärast vormist välja tõsta. Määri tainas vormi põhjale õhukese kihina. Seda on lihtsam teha, kui ei kalla kogu tainast vormi keskele, vaid tõstad lusikaga väikesed kuhjad ja ajad need ühtlaselt laiali. 

Puista rabarberitükid ühtlaselt tainakihi peale ja suru käega kergelt üle, et need veidi tainasse vajutada. Nüüd võib näiteks kaneeli ka puistada. 

Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 15 minutit, kuni tainas on juba kerkinud, aga veel poolküps. 

4. Küpsemise ajal valmista vahune kate:

3 munavalget (M munad, L võib olla ka 2)

näputäis soola

1,4 dl suhkrut

0,5 tl jahvatatud kardemoni (või kaneeli, kui see tuttavam maitse tundub olevat)

Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks ja hakka pidevalt vahustades natukesehaaval lisama suhkrut. Vaht peaks lõpuks olema paks ja läikiv, suhkur selles enam-vähem sulanud (proovi natuke sõrmede vahel, suhkrukirstalle ei peaks tunda olema, mul seekord oli, aga ei olnud rohkem aega oodata). Lisa kardemon ja vahusta ühtlaseks.  

5. Tõsta poolküpsele koogile vahukuhjad ja aja ühtlaselt laiali, vormides mõnusaid "künkaid ja orgusid". Küpseta veel ca 10 minutit, kuni vaht on helepruunikas ja täidis läbi küpsenud. 

6. Lase (vähemalt natuke) jahtuda. Naudi!

Kommentaarid