Selle toiduga meenub kohe armas vanaema ❤ Vahel tegi ta seda ka kruupidega, aga originaal on väidetavalt ikka tangudega. Veski Matil on Lõuna-Eesti tangud, mille pakil ka retsept, aga minu maitse jaoks on selles liiga palju kartulit ja vähe tangu (1kg kartulite kohta 1-1,5dl tangu). Vanaema puder oli ikka rohkem teraline.
Oranzi värvi vana raamat "Eesti rahvatoite" on olnud abiks õigete koguste timmimisel. Vaata raamaturetsepti postituse lõpust! Siin on muidugi see mahuühik "klaasitäis", mille kohta on erinevaid hinnanguid - kas 2dl või 2,5dl. Aga pudru puhul ei ole suurt vahet.
Poti suurust valides peab arvestama, et tangud paisuvad suuremaks kui algne veekogus seda näitab. Ja pärast kartuleid tampides kerkib puder ka ülespoole, nii et väga täis ei maksa potti panna.
Meie (kaks väiksema isuga inimest) sööme väikese ahjupoti jagu putru 3 korda. 3-4 suurema isuga sööjat saavad ühe korraga hakkama. Selline kogus:
1 liiter kartulitükke (ca 600g)
ca 700 ml vett
1,5 dl odratangu
maitsestamiseks soola
lisandiks sibulat, sinki (vajadusel ka õli) ja võid
Veekogus oleneb keetmise viisist: suurema kuumusega tekib rohkem auru ja vett tuleb võib-olla lõpupoole veel lisada. Vaikselt hautades sellest kogusest piisab.
Kartul keevasse vette, lisada soola, poolpehmeks keeta (oleneb sordist, Laura saab ca 7 minutiga). Korralikult pestud ja nõrutatud tangud peale valada, jätta läbi segamata!
Potile kaas peale. Nüüd oleks hea see ahju tõsta, seekord läks küttekamina leivaahju, kus oli 115 kraadi jääksoojust. Seal haudus puder parajaks ca 50 minutit. Kuumemas saab väheke kiiremini ja tegelikult küpseb korralikult ära ka pliidil.
Putru oodates saab lisandi valmis teha: hakitud sibul ja sink praadida. Kui on pekisem sink, siis olen pekise osa kõigepealt pannil vaikselt sulatanud ja veidi praadinud enne sibula ja taisema singi lisamist. Taise singi korral peaks alustama õlis sibula praadimisest. Kõige lõpuks olen lisanud paraja tüki võid, see annab maitsele väga palju juurde. Ja soola ka, olenevalt singi soolasusest.
No ja tegelikult saab sellest ka veganversiooni teha, kui praadida õlis sibulat.
Kui tangud ja kartulid pehmed, siis pudrunui või muu peenem köögividin aitab kartulitükid pudruks tampida. Lõpuks saab veel maitsta ja vajadusel soola lisada.
Praetud lisandi tõstab meil igaüks oma pudrule soovitud koguses peale. Ja siis nautima! Keefir või hapupiim võiks ka olla.
Kommentaarid
Postita kommentaar