Leivaahi Nunnauuni küttekaminal



Meil on igavesti mõnus küttekamin, mille peal on tootekirjelduse järgi leivaahi, aga klassikalist musta leiba seal küll teha ei saa. Temperatuur ei tõuse ka suurema kütmise korral üle 170 kraadi. Praegu on selline nullilähedane talveilm ja kütame ülepäeviti. Siis näitab leivaahju kraadiklaas ühe sületäie puude järel ca 120 kraadi. Igapäevaselt veidi küttes saab ehk 140 kätte. 

Aga tegelikult on see väiksemgi temperatuur söögitegemiseks täiesti piisav. Saab teha näiteks Mulgi putru

Olen teinud ka kukleid, saiakesi ja kaneelirulle, kasutades lõpus pruunistamiseks õhugrilli (võib ka pliidil kuival pannil pruunistamist proovida). Näiteks neid pudrukukleid. Tainas tuleks teha veidi vedelam kui tavaliselt, sest pikema küpsemisega aurab rohkem vedelikku välja. Pärast kerkimist tainas kukliteks vormida ja panna tihedamalt vormi sisse, nii et küljed kerkivad lõpuks kokku, hoiab ka niiskust. Kuklite kergitamise osa vahele jätta ja otse ahju. Nõrga kuumusega ahjus kerkivad ja muutuvad kenasti tihkemaks. Lõpuks pritsin veega üle ja küpsetan õhugrillis mõned minutid kuni sobiva pruunistumiseni.  

Need kaneelirulli moodi asjad said ca 130-kraadises leivaahjus poole tunni ringis küpseda, siis lisaks muna ja suhkrut peale ja õhugrillis pruuniks.  

Täiendus 23.02.2025. Meie kaminaklaas oli 15 aastaga nii koledaks läinud, et leeki ei olnud enam nähagi. Nüüd saime uue klaasi kätte. Siin on vana klaasiga ja uue klaasiga. Vanale klaasile oli nagu rõngassabaga notsu põlenud - eriti nunnu, kui ükskord üks põlev halg vastu klaasi kukkus ja sellele ajutiselt notsukõrva tegi. Nüüd naudime külmadel õhtutel maailma parimat vaatemängu. Ilma notsuta. 



 



Kommentaarid