Pudrukuklid sõtkumata pärmitainast


Pudrukuklite algne retsept sai läbi katsetatud Pille Endeni ja Tiina Lebase "Leiva-aabitsast". Selles on jahukogus suurem ja tainast tuleb korralikult sõtkuda. Mugava inimesena proovisin järele, kuidas ilma sõtkumata hakkama saada. Ja sai küll. Väga maitsvalt pealegi, meil ühed armastatumad kuklid. 

Pudrukukleid teen, kui järele jääb kaerahelbe- või mitmeviljahelbeputru. Riisipudru jäägist teen neid pannkooke, pudrukuklid tulevad riisist väheke imelikud. Mannapuder käib mõne püreesupi, tavaliste paksude pannkookide või küpsetatud kohupiimakoogi sisse.  

Meil on kuidagi tavaline ülejääk väikese kausi jagu ehk umber 200g. Samas pudrupotis saab kogu asja ära korraldada, vähem musti nõusid. 

Siin on minu umbkaudsed kogused. Natuke siia-sinna, mis seal vahet. Soojalt süüakse kõik käest ära ja jääb puudugi.  

200g kaera- või mitmeviljahelbeputru 

ca 1dl piima (või vett)

2tl kuivpärmi

2sl mett

2sl õli

veidi soola (maitse!)

ca 3-4 dl jahu

muna või piima määrimiseks, seemneid pealepuistamiseks

Lisan pudrupotti piima, soojendan pliidil segu käesoojaks ja võtan tulelt. Lisan pärmi, mee, õli, soola, segan korralikult läbi. Lisan algul 3dl jahu ja klopin korralikult läbi. Segu peaks olema selline tihkema pudru sarnane. Vajadusel lisan veel jahu. Jahukogus oleneb pudru paksusest. Ja tainast võiks maitsta ja vajadusel soola lisada. Klopin ja väntsutan seda segu energiliselt nii minuti jagu (ilmselt piisaks ka vähemast), kraabin segu potipõhja kokku, panen potile kaane peale ja jätan sooja kohta kerkima.  

Mul kerkis seekord sooja kamina lähedal ca 35 minutiga kahekordseks. 

Kraabin potist välja kergelt jahuga puistatud alusele, selle koguse jagan ca 8ks. Nüüd on valik, kas teha kokkukerkinud kuklipäts või eraldi kuklid

Praeahjus küpsevad kuklid 200 kraadi ja ca 12-15 minutit ja "kokkukasvanud" kuklid natuke madalama temperatuuriga veidi kauem. Lase enne ahju panemist ca 15 minutit kerkida, määri muna või piimaga, puista seemneid peale ja siis ahjus mõnusalt pruuniks, nii et maja on seda erilist pudrukuklite lõhna täis, mille peale rahvas oma arvutite tagant kööki ilmub. 

Alternatiiv: kuna tahtsin teha küttekamina leivaahjus, mis seekord ei olnud eriti kuum, kõigest 115 kraadi, siis pikema küpsetamise juures kuivamise vältimiseks panin 6 kuklit 18cm vormi sisse ja 2 jäi eraldi. Määrisin, pudistasin seemneid ja ahju nad läksid. 


Madala temperatuuriga ahju pannes ei tohiks lasta kuklitel veel eraldi kerkida, muidu käib pärm maha. Kerkimine ja eelküpsetus madala temperatuuriga leivaahjus, pruunistan õhugrillis. Seekord olid leivaahjus ca 40 minutit, kuni kenasti kerkinud ja katsudes tunduvad üsna tihked. 

Siis veega üle pritsida ja õhugrilli. Väikesed kuklid küpsesid selle järel õhugrillis 180 kraadi 5 minutit ja vormitäis 160 kraadi 20 minutit. Vaata lihtsalt, et oleks sobivalt pruunistunud. Kui alt tunduvad liiga heledad, siis võib mõned minutid veel põhi ülespidi lasta.    

Täiesti häbematult hea! Lisanditeta ka võrratu, aga võid ja juustu ja (marineeritud) tomatit juurde võtta - täiesti imeline. Seemneid tasub panna suuremal hulgal kuklite peale ja ümber. Nagunii tahavad kõik neid röstitud seemneid nokkida ja nii jäetakse veel söömata kuklitele seemned selga :)

Kommentaarid