Eile proovisin retsepti, mida ma kasutasin 2011. aastal, kui Toidutare veebisait oli kõva sõna. Aga retsept ise on praegu Õhtulehe arhiivis ka olemas. Mõeldud hanekoibadele või tervele pardile. Lihakogus on mul seekord väiksem, aga jätsin kastmeainete kogused samaks, sest see kaste on lihtsalt väga hea ja saab pärast ka muu toidu juures kasutada.
Asendusi tasub teha vastavalt sellele, mida kodus on. Aga ahjupott peab suur olema!
4-6 tk pardikoiba või terve part
2 sl õli
1 sibul - sektoriteks
2 küünt küüslauku - jämedalt hakkida
2 porgandit - tükeldada parajateks ampsudeks
4 dl seeni (nt austerservik, šampinjonid või kodust seenehoidist)
1 sl paks tomatipüree (asendasin ca 4sl purustatud tomatitega)
2 sl nisujahu
3 dl punane vein (asendasin 1,5 dl vein + 1,5 dl kuiv õunasiider)
(lisasin veel kapist leitud omakuivatatud ploomid ja tomatid)
3 dl vesi (või puljong)
2 sl mesi
1 tl kuivatatud tüümiani
2-3 lehte loorberit
Soola-pipart
![]() |
Pardihautiseks. Pildilt puudu mesi, vein ja jahu. |
Asendus vein->siider tekkis sellest, et meil on omatehtud kuiva siidrit, mida ma tihti ka toidus veini asemel kasutan. Punase veini asendamiseks lisasin tummisema värvi ja maitse jaoks suvel kuivatatud oma aia tomateid ja ploome.
Jätsin koivad terveks, pruunistasin väheses õlis mõlemalt küljelt.
Lisasin sibula, küüslaugu ja porgandi (toored seened ka nüüd lisada), pruunistasin veel ca 5 minutit. Lisasin jahu, segasin läbi ja lasin mõni minut säriseda. Segasin sisse tomatihoidise, kuumutasin läbi. Maitsestasin soola ja pipraga, lisasin vedelikud, loorberi, tüümiani ja mee. Ja need ootamatud lisandid - kuivatatud tomat ja ploom. Poeseente asemel võtsin nõrgas marinaadis riisikaid, mis sügisel purki sai tehtud. Juba kuumutatud seeni võtta vähem kui tooreid. Lisasin need hautisse lõpus koos veiniga, et mitte puruks segada. Lasin keema, panin kaane peale ja tõstsin leivaahju.Kamina leivaahjus näitas kraadiklaas ca 130, küpses 1,5 tundi. Tavalises ahjus peaks see temperatuur mõnevõrra kõrgem olema, aga küpseb rahuldavalt ka pliidil vaiksel tulel.
Lõpuks tasub veel kastme maitset kontrollida, soovi korral veidi rasva kastme pinnalt ära riisuda (sellega saab näiteks köögivilju praadida) ja potti mõnda aega ilma kaaneta ahjus hoida.
Tõeliselt hea kartulipudruga või riisiga, aga eriliselt mõnus korraliku parmesanise polentaga.
Kommentaarid
Postita kommentaar