Igal aastal paar korda teen hernesuppi ja alati kuidagi kombineerin erinevaid koguseid. Mõtlesin, et panen siis seekord kirja, kuigi supi puhul ei ole see nii oluline. Aga vähemalt ei pea teinekord enam mujalt otsima. Kõige raskem on mulle alati see kruupide teema. No ei saa aru, kui palju nad lõpuks ikka paisuvad. Ja paisuvad. Palju.
Keetmisaeg oleneb hernestest, 2-2,5 tundi.
ca 800g suitsukondid
ca 2 liitrit vedelikku (vesi, mage puljong)
1,5 dl kruubid
3dl herned (lihvitud keevad kiiremini)
1 suurem porgand
1 sibul
1-2 lehte loorberit ja paar tera vürtspipart
Vajadusel lõpus maitsestamiseks soola-pipart, aga kondid on soolased!
Herned ja kruubid said eile likku, täna enne keetmist korralikult läbi pestud ja kurnatud. Mul oli natuke liiga vähe lihvitud herneid, panin osa lihvimata rohelisi herneid ja need veidi varem keema.
Kõigepealt ribid suurde potti, peale niipalju külma vett, et oleks kaetud. Keema, vaht korjata, suurem loorberileht ja paar vürtspipart sisse. Keetsin ca pool tundi, siis panin lihvimata herned ja ca 20 minuti pärast lihvitud herned ja kruubid.
Keetsin tund aega. Praadisin eraldi pannil väheses õlis porgandi ja sibula, lisasin potti ja keetsin koos veel ca 10 minutit. Siis koukisin ribid supist välja, muu kraam jäi veel vaiksele tulele podisema.
Ribidelt liha lahti, tükeldada ja tagasi supi sisse. Lisasin veidi vett, täpsemalt "puljongit", mis tekkis eile pelmeene keetes (jah, vahel sööme ka poest ostetud pelmeene...). Lõpuks sai vedelikku kokku ca 2 liitrit, ma arvan. Mõned panevad supi sisse ka sinepit. Minu vanaema seda ei kasutanud, aga väike mõrkjas lisamaitse on täitsa tore, nii et panin supile vesikressi võrseid aknalaualt.
Ja see zero waste osa.
1. Puljongi asenduseks: ära viska ära pelmeenide keetmise vedelikku. Üleüldse on tore keeta pelmeene vees, milles on juba natuke aega saanud keeda loorber ja vürtspipar, ehk isegi mõni petersellijuur vms. Sool muidugi ka. Ja kui see värk üle jääb, siis saab kasutada mõne supi sees.
2. Porgandi varrepoolne ots, kui sellel on potentsiaali lehti kasvatada, lõika natuke paksemalt ja pane aknalaual vette. Tuleb tore rohekraam salatisse, supile jne. Siin pildil on näha külmkapist tulnud porgandi kollakate lehtedega ots ja selle kõrval juba mõned päevad aknalaua-aias olnud lehed, mis kenasti roheliseks läinud.
3. Muud porgandi- ja sibulatükid ja koored, mis supi sisse ei läinud, ootavad puljongikeetmist. Täna keetsin puljongit juba supi sees olnud suitsuribi kontidest. Kondid, köögiviljajäägid (+ koledam tükike varssellerit), loorber, vürtspipar, eilne pelmeenipuljong. Haudusid vaikselt kamina ahjus ca 3 tundi ja tulemus on selline, et ma ei ole kindel, kas see supi sisse jõuabki. Joome ehk niisama ära. Täiesti imeline. (Märkus järgmisel päeval: külmas kallerdas korralikult ära ja maitseb sellisena nagu suitsusült :) Kallerdumine tõestab, et ka korra keedetud kondid sisaldavad veel küllaga puljongiks vajalikke aineid)
Kommentaarid
Postita kommentaar