Puljong köögiviljast ja ahjukana kontidest


Ära viska köögiviljaotsi ega konte ära! Neist saab suurepärase puljongi. Köögiviljapuljongit keetsin ja kasutasin ka selles kruupidega kanahautise retseptis. Ja sealihaga suitsukondid said ka puljongiks hernesupi retsepti juures. Krõbedate kanatiibade kontidest sai ka 6 tundi haudunud kondipuljong. 

Ma olen täielik puljongientusiast. Juba aastaid olen ahjukana (ja pardi jne) kontidest puljongit keetnud. Inspiratsioon tuli kahest allikas. Nigella Lawson kirjeldas ühes oma raamatus, et ka külas olles küsib kõigi näritud kondid kaasa ja keedab neist puljongit. Ja siis lugesin veel, kuidas Eesti kunstnikud 100 aastat tagasi Pariisis olematu rahaga ellu püüdsid jääda ja kondid korjati pärast supikeetmist kokku, et neid veel oma 10 korda järgmistes köögiviljasuppides kasutada. 

Nüüd on sellised soovitused jõudnud ka tuntud blogijate repertuaari ja see on väga tore. 


Täna tegin puljongit piprakana kontidest, seetõttu siin pildil pipart ei ole, on ainult paar tera vürtspipart, loorber, külmkappi karpi kogutud porgandi- ja sibulajäägid, varsselleri koledamad otsad ja kuivatatud lehed, sügisel üles võetud peterselli kuivatatud juured. 

Potti, külm vesi peale, nii et kõik on kaetud (siia läks 0,75 liitrit), keema, natuke vahtu riisuda (eriti vahtu kuumtöödeldud kontidest ei tule) ja siis vaiksel tulel hauduma. Mul läheb madala temperatuuriga kamina leivaahju. Kanale piisab hädapärast ka ühest tunnist, muud kondid tahavad vähemalt 2 tundi, et maitsed areneda saaks. 

Kuna piprakana maitsesegu hulgas oli ka kurkum, siis on puljong oluliselt kollasem kui tavaliselt. Maitse ka veidi spetsiifiline, ma veel pean mõtlema, mis supp sellest tuleb. Tavaline kana-klimbisupp jääks ilmselt võõra maitsega.    

Külmikus on kurnatud puljong seisnud kenasti nädala, aga oleneb külmiku temperatuurist. Julgem on panna sügavkülma ootele. 

Kommentaarid