Tai kõrvitsasupp

Paar viimast kena augustis korjatud pisikest kõrvitsat ootavad veel garaažis oma aega.
Üks sai täna supiks, osa keetsin püreeks ja plaanin lähiajal sellega gnocchisid teha proovida. 

Lihavabalt saab suppi teha köögiviljapuljongiga, aga siin on kanapuljong, kuna eile tehtud krõbedate kanatiibade kontidest keetsin õhtul puljongit ja osa sellest sai siia supi sisse. Soolast poepuljongit kasutades võib tulemus olla liiga soolane! Ma arvan, et sel juhul segaksin hulka natuke jogurtit, aga siis lisaksin tšillit, muidu mahendab jogurt karripasta teravuse liiga ära. 

Kõrvitsat on hea koorida nii: pooleks, sisu välja, sobiva laiusega viiludeks, viilud lapikult lõikelauale ja koor küljelt võimalikult õhukeste lõigetega maha.  


Sellest kogusest tuleb kaks kena suuremat või kolm väiksemat kausitäit. 

Praadimiseks natuke õli

1 sibul, hakitud

1 suurem küüslauguküüs, hakitud

ca 400g puhastatud kõrvitsat, kuubikuteks

1 sl Tai karripastat

200 ml magedamat puljongit (kana- või köögivilja-)

ca 1/3 purki kookospiima (= ca 140g)

1 tl Tai kalakastet

laimimahla

vajadusel soola, pipart

Peale: rohelist, röstsibulat, suure punase chilli (ei ole nii terav) viile jm

Kui suurem kogus teha, siis kindlasti suurem pott või hoopis sügav pann, muidu ei ole võimalik praadida. See siin sai väiksema potiga hakkama. 

Paksupõhjalises potis õli kuumaks, praadida keskmisel tulel paar minutit sibulat ja küüslauku. Kui on korralik maitsekas puljong, siis ei pea väga pruunistama. Lisada karripasta, pidevalt segades kuumutada veel paar minutit, kuni kõik sibulad on korralikult pastaga koos ja segu hakkab natuke poti põhja kinni. 

Lisada kõrvitsakuubikud ja praadida segades veel paar minutit. Kõrvitsa niiskusega saab nüüd potipõhjast pruunistunud osa lahti kraapida. 

Lisada puljong, kalakaste ja enamus kookospiimast - jäta paar lusikatäit kaunistuseks. See pilt siin on pärast vedeliku lisamist, enne hautamist. Kõrvitsatükid on veel toored. Keema tõusta ja vaiksel tulel ca 8-10 minutit haududa. 

Saumikseriga ühtlaseks. Maitse! Mul oli üks ca 1cm paksune laimiviil, mille mahla supisse pigistasin. Lisasin ka veidi soola, kuna puljong oli vähesoolane. 

Traditsioonilisi lisandeid koriandrit ja tšillit mul hetkel ei olnud, kaevasin aiast lume alt välja natuke peterselli ja puistasin supile veidi poest ostetud röstsibulat, ei olnud praegu jaksu ise frittida. Ühtlaseks segatud lusikatäis kookospiima ka kõige peale. Ja supp on tšillitagi keskmiselt vürtsikas.  
Pildil on kaks kaussi, ühe jagu jäi täna üle. Suurema isuga inimesed saavad kahepeale suurema portsu.
Originaalis peaks seda sööma mingit sorti lameleivaga. Teinekord proovin seda ka teha.  


Kommentaarid