Märkus 20.03: eelistame seahakklihaga Vietnami varianti. Seda sai isegi soojendada, järelejäänud veisehakkliha värk aga maitses soojendades väga imelikult... Nii et söö kohe algul kõik ära :)
Võtsin 300-grammise Liivimaa lihaveise hakklihapaki ja 50g sai naabri kass omale. Kogused on siis 250g hakklihale. Koos lisanditega jätkub kahele-kolmele.
Lihapraadimine läheb kiirelt, 5-6 minutiga on kõik valmis, nii et riisi ja köögiviljad peaks varem valmis sättima.
Kõigepealt võiks kokku segada kastme, mida valmistoidule lisada, siis saab pressitud küüslauk kastmesse maitset anda. Ja kastet tegin topeltkoguse, osa hiljem kasutamiseks, nii et pildil on liiga palju kraami. Koostisainetes on õiged kogused!
1 väike küüslauguküüs, pressiga purustatud või riivitud
1,5 sl magusat tšillikastet
1 sl laimimahla (või natuke vähem)
1 tl kalakastet
Sega kokku ja maitse, vajadusel lisa veidi soola-suhkrut. Jäta ootele.
Siis kaste praetud hakklihale:
1 sl magus tšillikaste
1 sl kalakaste
1 sl riisiäädikas
0,5 sl austrikaste
0,5 sl tume sojakaste (mul oli seekord kahjuks hele)
Sega kokku, jäta ootele.
Puisteks röstitud hakitud pähklid:
Peotäis india pähkleid või ilma soolata maapähkleid - rösti kuival pannil, jäta lõikelauale veidiks jahtuma. Kui hakkliha praeb, haki peenemaks.
Hakkliha praadimiseks:
veidi õli praadimiseks
1 väike küüslauguküüs, peenelt hakitud
0,5 väiksemat sibulat, peeneks hakitud
250 g veisihakkliha
hakitud koriandrit (mul hetkel ei olnud)
Keskmisel tulel sibul ja küüslauk minut-paar pehmemaks praadida, lisada hakkliha, keerata kuumus maksimumile ja hakata liha tükeldama ja pressima, kuni kõik on ühtlane pudi ja roosat enam ei paista. Õppetund: kui kasutada tihedalt kokku pressitud hakkliha, peaks seda enne pannile lisamist veidi tükeldama.![]() |
Läbikuumutatud lihale lisatud kaste |
![]() |
Kaste liha hulka segatud, paari minutiga vedelik välja praetud |
Lisada hakklihale kaste, segada läbi ja jätta mõni minut aktiivselt mullitama, kuni vedelik on aurustunud ja toimub äge sisisemine.
![]() |
Juba ägedalt särisevat liha segades veel tumedamaks praetud |
Segades kuumutada veel tugeva pruunistumiseni. Ja ongi valmis.
Serveerimiseks:
(basmati) riis
köögiviljad - toored või kuumutatud, vastavalt oma eelistustele. Meil olid riivitud porgand, peenelt tükeldatud valge redis, hakitud jääsalat, veidi aega sidrunimahlas marineeritud punane Peipsi sibul, mungoa idandid.
Kaussi riis, peale hakkliha, kaste, köögiviljad, hakitud pähklid. Naudi värve ja lõhna! Sega segamini ja naudi. Naabri kass eelistas toorest hakkliha, aga nuusutamiseks sobis ka see kausitäis.
Zero waste: ära lase pannile jäänud toredust lihtsalt kanalisatsiooni! Selline vahva korralikult karamellistunud kiht on suurepärane puljongialus. Valasin sinna vett, lisasin veidi maitseaineid, lasin paar minutit vaikselt keeda ja jahutasin, panin külma ootele. Ilus tume vürtsikas puljong läks mõne päeva pärast maitset andma järelejäänud ahjuköögiviljadest püreesupi sisse. Sama tegin Vietnami seahakkliha ja Vietnami hakklihapallide panniga.
Kommentaarid
Postita kommentaar