Pätside praadimine võtab ca 5 minutit, viimase paari minutiga saab valmis ka vermicelli. Kõige rohkem aega kulub asjade väljaotsimisele ja mõõtmisele ning lisandiks köögiviljade ettevalmistamisele.
Alustuseks Nuoc Cham kaste valmis, et see jõuaks tõmmata:
![]() |
Suures kausis laimimahl, suhkur, küüslauk, tšilli, lisaks riisiäädikas, kalakaste, vesi |
3 sl kalakastet
2 sl riisiäädikat
2 sl laimimahla (umbes 1 laim)
ca 80 ml vett
0,5 punast tšillit (tavaline poevalik) - peenelt hakitud
2 suurt või 3 väiksemat küüslauguküünt - küüslaugupressiga purustatud
Sega kõik kokku ja jäta ootele.
Hakklihasegu, siit tuleb 8-9 pätsikest:
1,5 sl kalakaste
1 sl valge suhkur
2-3 vart rohelist sibulat, hakitud
1 suurem küüslauguküüs - küüslaugupressiga purustatud
näputäis soola ja pipart
Võib lisada ka natuke väga peeneks hakitud sidrunheina valget osa. Ma seekord ei pannud.
Sega kõik kokku ja vormi 8-9 tihedat pätsikest.
Pane valmis köögiviljad - porgandi- ja valge redise ribad, salatilehed (jääsalatiribad on siin head), idandeid ja võrseid jms. Koriandrit!
Vermicelli tegin kolmele väikese isuga inimesele 125g. Mõni sort ei taha keetmist, ainult kuuma veega ülevalamist. Mul sattus selline, mida vaja paar minutit keeta. Lasin kannus ca 1,5 liitrit vett keema, valasin potti, maitsestasin soolaga ja jätsin väikesel tulel ootele. Vermicelli läks vette, kui lihapallidel külge keerasin. 2 minutit paar korda segades, kurnata ja kiirelt serveerida.
Lihapätsikeste praadimine:
Seda peaks tegema väga kuumal pannil, võtsin seetõttu roostevaba, mitte tefloni, mis väga kuumutamist ei taha. Roostevabale jäid kerged kõrbemisjäljed, aga see on OK, lihasegus on suhkrut ja sibul annab ka suhkrut välja, nii et väike kärsakas on tagatud ja nii peabki olema.
Paar supilusikatäit õli pannil kuumaks, pätsid peale, ca 2-3 minutit tugeval tulel alt üsna tumepruuniks, siis teine külg ka paar minutit väga pruuniks. Sellise kärssava panni panen tavaliselt külma praeahju jahtuma :) siis on toas vähem kärsakat.
Ja serveerimisel laob igaüks omale sobiva kausitäie kokku. Mõni ei taha koriandrit. Aga kastet peaks panema uhkelt, nii et korralikult lödiseb. Nämm.
Kui kastet üle jääb, saab külmas säilitada ja mõne nuudli- või riisiroa juurde ära kasutada.
Zero waste: ära lase pannile jäänud toredust lihtsalt kanalisatsiooni! Selline vahva korralikult karamellistunud kiht on suurepärane puljongialus. Valasin sinna vett, lisasin vürtspipra ja loorberilehe, lasin paar minutit vaikselt keeda ja jahutasin, panin külma ootele. Ilus tume puljong läks mõne päeva pärast ühe püreesupi sisse maitset andma. Sama tegin Vietnami seahakkliha ja tšillise veisehakkliha panniga. See viimane oli eriti mõnusalt vürtsikas.
Kommentaarid
Postita kommentaar