Satay karri kanaga

Tavaliselt on menüüs Satay kanavardad, aga seekord on sarnaste maitsetega karri, kuna kapis ootab kasutamist kookospiim ja veel üht-teist. Imelikku mõõtu kanafileede ärakasutamiseks said ilusamad tükid parmesanikattega praetud ja siia ülejäänu. Täpsemalt - naabri kassist üle jäänud osad :)

Siit jätkub koos riisi ja salatiga enam-vähem kolmele

Kana tahaks marinaadis seista vähemalt mõned tunnid, parem üleöö. 

Marinaadiks:

Ca 250 g kanafileed (võib olla ka kintsuliha) , ampsusuurused tükid

ca 1/4 keskmist või väiksemat sibulat, riivitud

0,5 tl jahvatatud koriander

0,5 tl jahvatatud vürtsköömned

0,5 tl kurkum

0,5 tl paprika

0,4 tl tšillipulber

1 tl (väikese kuhjaga) karripulber *

0,4 tl soola (mul oli rose)

0,8 tl valget suhkrut

* karripulber oli mul Egiptusest (Mango kaubamärgiga vürtsipoest), eeldatavalt toimib mis iganes kohalikult saadaoleva mitte väga terava seguga.


Sega maitseained ja vürtsid kokku. Võta 1 väikese kuhjaga supilusikatäis kana marineerimiseks ja jäta ülejäänu karri jaoks. 

Panin kana koos riivitud sibulaga kilekotti, valasin maitseainesegu peale, segasin läbi ja jätsin külmkappi järgmist päeva ootama. Tegelikult oli toiduplaanide muutuse tõttu marinaadis ülejärgmise päevani. 


Praadimiseks õli 2 x 1 sl

0,5-1 punane tšilli, peeneks hakitud (mul oli 0,5 ja paras kerge tulisus)

1/4 väikesest sibulast, kuubikuteks

1 suur küüslauguküüs , purustatud

100 ml kanapuljong

ca 50 ml röstitud maapähkleid ilma soolata , jämedalt hakitud

0,5-1 tl pruuni suhkrut

2  tl tumedat sojakastet

ca 100 g kookoskoort (mul oli 400g purgist ca 1/4)

2 tl maapähklivõid (sobib nii tükiline kui ühtlane)

1 väike sidrunheina varre valge osa, otsast poolitatud või tugevalt muljutud

ca 2 tl laimimahla (ca veerand laimist pigistasin otse pannile)

soovi korral jogurtit vm jahutavat vahendit

serveerimiseks riisi või sobivat lameleiba, rohelist, salatit jm


Selle koguse jaoks sobib väiksem pann, muidu kõrbeb. Suure panni puhul peaks hautamise osa tegema paksupõhjalises potis. 

Pann kõrgel kuumusel kuumaks, õli peale ja kanatükid praadima. Igast küljest kiirelt kenasti pruuniks, paari minutiga peaks valmis saama. Kintsuliha võib ehk veidi kauem küpsetada. Vala pannilt ära kaussi ja hoia soojas (panin taldriku katteks peale).

Kuumus keskmiseks keerata, pann uuesti tulele, teine sorts õli pannile. Sibul, küüslauk ja tšilli paar minutit segades praadida. Kuna mul olid pähklid röstimata, lisasin ka 3/4 pähklitest praadimise ajaks pannile. 

Nüüd peaks see praetud kraam minema purustajasse koos puljongiga. Lihtsustamiseks valasin ka puljongi pannile ja sealt kõik väikesesse purustajasse, mis on ilmselt mõeldud pesto tegemiseks. Ja oh heldus, sealt pressis see puljongivärk servade vahelt ikka täiega välja. Järgmisel korral purustan saumikseriga kõrges topsis. No peeneks püreeks see asi igatahes sai. 

Purustatud kraam pannile, lisada kookospiim, tume sojakaste, suhkur, maapähklivõi, sidrunheinavars, laimimahl ja kana marineerimisest järele jäänud maitseainesegu.  Kui kasutasid kintsuliha, siis see ka nüüd hauduma (kokku 15 minutit). Hauta vaiksel tulel ca 10 minutit, vajadusel võib veidi vett lisada. 

Vala pannile kanafileetükid koos seismisel tekkinud vedelikuga ja hauta veel vaiksel tulel 5 minutit. 

Serveerimisel peale ülejäänud maapähklid. 

Meil oli riisi, koriandrit ja midagi värsket ja krõmpsuvat - jääsalat.

Mulle igatahes väga maitses. Mees ütles, et ärgu ma valesti aru saagu, talle ka maitses, aga kui on valida karri või hakklihakaste, siis tema sööks hakklihakastet. No Eesti värk ikka. Eks ma viimsel ajal olen meie köögi Aasia suunas seadistamisega natuke liiale läinud. Homme teen sealiha. Aga ikka mitte kõige tavalisemat Eesti moodi sealiha. Eks paistab.  


Kommentaarid