Seapraad pruuni suhkru ja küüslauguga

Selle prae retsepti mõte seisis mul to-do listis juba vähemalt kuu aega. Külma ilma söök. Ja kohe on jälle soojaks minemas, nii et täna viimane aeg ära teha. Teoreetiliselt peaks see olema rebitav liha, aga kas hakkab ahi rikki minema või on mingi liha eripära, aga rebitav see igatahes ei olnud. Ilmselt ahju viga, sest ka Snickersi-sarnane kook ei küpsenud ettenähtud ajaga ära.
 
Sellegipoolest oli liha ülimaitsev ja kastmega täielik delikatess. 
Proovin teinekord uuesti ja tõenäoliselt pikendan kaetult küpsetamise aega ja tõstan õige veidi temperatuuri.   

Kogused on natuke naljakad, aga kaelakarbonaadi tükk oli ca 750 g ja selle järgi arvestasin kõik muu. Teoreetiliselt võiks seda teha ka sea abatükiga, aga siis peaks kaetult küpstamise aega suurendama ca 20 minutit. 

Ahi 160 kraadile sooja. 

Liha: 

750 g kaelakarbonaadi

ca 0,4 tl soola ja sama palju pipart

Lõikan liha ca 250g tükkideks, et pruunistunud osa oleks rohkem. Tükid peaks mahtuma ahjuvormi väikeste vahedega. 

Ahjuvormi tükk fooliumi, sellele tükk küpsetuspaberit. Lihatükid vormi, soola ja pipraga üle puistada.

Kaste:

40 g võid

ca 30 g pruuni suhkrut (hele muscovado)

natuke alla 2 sl siidriäädikat

2 keskmist küüslauguküünt, hakitud

näputäis soola ja pipart

Kastmeained väikses potis pliidil keskmisele kuumusele. Kui või on sulanud, sega läbi ja jäta veel paariks minutiks keema. 

Vala kaste lihatükkidele.

   
Pane vormile peale tükk fooliumi ja mähi servad korralikult kinni. 

 Vorm ahju, küpsetada kaetult 1 tund. Võta ahjust, eemalda kate. Nüüd näeb see ikka päris hall ja toores välja:

Selle peaks panema uuesti 160 kraadile 20+20 minutiks. Nüüd hakkasin mõtlema. Kuidagi väga toores paistis see liha. Võib-olla on asi selles, et poole küpsetamise pealt lisasin ahju ka vormitäie köögivilju, mis ilmselt ahju temperatuuri alla tõid. Või on ahjuga mingi viga ja ei kuumuta piisavalt. Igatahes tõstsin nüüd temperatuuri 170 peale. 20 minuti pärast nägi välja selline: 


Võta ahjust, keera lihatükke kastmes ja küpseta katmata veel 20-30 minutit. Panin sisse ventilaatori ja tõstsin temperatuuri 180 kraadile.  Siis oli selline:
Kaste liha juures oleks pidanud selle ajaga juba kokku keema, aga oli ikka väga vedel. Jätsin liha välja seisma, kallasin kastme eraldi potti ja keetsin tugevalt kokku. Ühtlasi eemaldasin pealt mitu suurt lusikatäit rasva.  Siis valasin kastme uuesti lihale ja lasin ahjus veel ca 10 minutit olla. 

Lase seista 5 minutit ja serveeri kastmega. Sõime juurde ahjuköögivilju. Ma arvan, et siia sobiks suurepäraselt koorene lillkapsa- või maapirnipüree.

Kommentaarid