Rabarberikook mandlijahuga

Kuna jõulude ajal ostsin apelsini-mandlikoogi jaoks terve kilo (!) mandlijahu, siis tuleb seda ju kasutada,eks ole. Ja leidsin Silja Luide blogist rabarberikoogi retsepti. Pisut vähendasin koguseid, kuna mul on väiksem vorm - 23cm diameeter.  

Jahuvaba alternatiivina täitsa arvestatav kook. Maitsev, aga ilma lisanditeta on midagi puudu. Proovisin mitmeid viise: soojalt jäätisega, külmana niristasin peale vedelat mett, lisasin mõne lusikatäie vahukoort, veidi kondenspiima, maasikakastet... Kõik sobis ja asi sai kohe ilmet juurde. Ühesõnaga - serveerimisel leia sobivad lisandid!

Ja esimesel päeval kooki süües imestasin ka, et lubadus oli tekitada mahlakas kook, see oli aga pigem kuiv keeksiline. Aga teisel päeval tõesti mahlakas. 

120 g võid, toasoe

120 g (pruuni) suhkrut (panin segu hele muscovado + valge)

3 L muna, toasoojad

230 g mandlijahu

natuke alla 1 tl küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola

0,5 tl peenestatud kardemoni

280 g rabarberit (puhastatud kaal), viilud ca 5mm


Vooderda 23cm lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga. Pane ahi sooja 180 kraadi, rest keskmisel siinil.

Suuremas kausis, kuhu pärast mahub kogu tainas, vahusta või ja suhkur heledaks vahuks. Edasi vahustades lisada ükshaaval munad. 

Sega omavahel hoolikalt mandlijahu, küpsetuspulber (see tasub enne segusse panemist sõeluda või näppudega pudistada, et ei oleks tükke), kardemon ja sool. Sega hulka rabarberitükid. 

Vala rabarberisegu või-munavahu hulka ja sega õrnalt segamini. 

Tõsta tainas vormi ja silu ühtlaseks.

Vorm ahju, küpseta 180 kraadi juures ca 30 minutit, kuni see on kenasti pruun ja koogi keskossa torgatud tikk ei jää tainaseks.  

Lase koogil vormis nii veerand tundi taheneda, see on algul üsna pude ja ei kannata lõikamist. Jahtudes ja teise päevani seistes muutub ka mahlakaks. 

Soojalt hea süüa jäätisega.  

Kommentaarid