Marineeritud kirsstomatid ja küüslauk

Tikitud tomatid! Või vilditud või kuidas nimetada köögivilju, mida on metoodiliselt tikuga torgitud :)

Olen hulk aastaid kasutanud Iloveri retsepti. Selles on küll uskumatult suur äädikakogus (4sl 1L vedeliku kohta), aga tegelikult on väga maitsvad. No sel aastal juhtus nii, et unustasin sinepiseemned tomatite juurde purki panna, piltidel neid seega ei ole... ei tea, mis sellest välja tuli. Loodame parimat. 

Aga panen retsepti siia üles, kuna see on tasulises retseptiveebis. 

Tegin 5 purki 0,6-liitriseid = kokku 3 liitrit. Tomatite kogust ei kaalunud, marinaadi kulus täpselt 1,5 liitrit.

Lisan marineeritud tomatitele alati küüslauguküüsi, need annavad marinaadile lisamaitset ja on väga mõnusad süüa. Eraldi marineeritud küüslauguküüned jäävad meil tavaliselt seisma, aga koos tomatiga suurepärane valik.  


Küüslaugu ettevalmistamine: Arvestan igasse 0,6-liitrisesse purki koos tomatitega vähemalt 5 suuremat küünt, liitrisesse 9. Valin suuremad küüned, väikesed jäävad muudesse toitudesse. Küüslauguküüned puhastada kestadest. 

Sul on vaja potti keetmiseks, sõela kurnamiseks ja kaussi külma veega, et kiiresti jahutada. Lase vesi keema, vala küüslauk vette ja keeda 1 minut. Kui on väga erineva suurusega küüned, siis olen väiksemad lisanud ca 10 sekundit hiljem. Kurna kiiresti ja vala külma vette jahtuma, vajadusel külma vett lisades. Ja ongi valmis tomatitega koos purki minema. 

Purkide keetmist ja väljatõstmist kirjeldasin täpsemalt siin marineeritud kurkide retseptis. Pean sellest ilmselt eraldi postituse tegema, millele viidata. 

Purkidesse (siin on originaalretseptis antud kogused, mul läheb suvaliselt + küüslauk):

1 kg kirsstomat

2 sl sinepiseemned

2 tk tilliõisik

Siin fotol on näha  kui suure õisikutüki igasse purki panen:



Marinaad
(selle koostist olen täpselt järginud, fotol on 1,5 kogust):

1 l vesi

2 sl sool

4 sl suhkur

16 tk vürtsitera (väiksemad, väga suur vähem)

16 tk musta pipra tera

2 sl kuivatatud pune

4 sl äädikas 30%


Märkus: Vali pott, kuhu ühekõrgused purgid kõrvuti ära mahuvad! Täidetud purke, kuhu kuum marinaad on peale valatud, peaks kohe keetma. Kui on väike pott, siis vala marinaad ainult neisse purkidesse, mis esimesena keetmisele lähevad. Pärast lase marinaad veel korra keema ja täida järgmised purgid.

Pese tomatid puhtaks ja torka neisse puutikuga mõned augud. Pane purkide põhja sinepiseemneid.

Tõsta tomatid purkidesse ja pista vahele tilliõisiku tükke.

Lase vesi soola, suhkru, vürtside ja punega keema, keeda paar minutit, siis lisa äädikas.

Kalla kuum marinaad tomatitele.

Tõsta purgid potti, vala nende vahele keev vesi kaelani, aseta lahtiselt peale kaaned, lase keema tõusta ja kuumuta nõrgas kuumuses 10–15 minutit.

Tõsta purgid välja ja keera kaaned kinni.

Kommentaarid