Nigella lehel on üks külaliskoka retsept, kus selles kattes on nii mandli- kui pistaatsiajahu ja see kõik on küpsetatud kandilises 20cm küljepikkusega vormis. Olen tükk aega tahtnud teha ja muudetud kujul see täna tehtud sai. Ja oi kui tänulik ma selle katteretsepti eest olen! Ja see kook pakub hapukoorega ploomitordile väga tugevat konkurentsi. Minu silmis kindel esikoht.
Tegin õhugrillis, originaal on ahjus tehtud, nii et saab ka seal, aga väheke kõrgema temperatuuriga ja kauem. Õhugrilli mahub mul 18cm diameetriga lahtikäiv vorm, kasutasin seda ja vähendasin originaalretsepti aineid kolmandiku võrra. Kui vaja teha ahjus ja suurema vormiga, siis peab natuke arvutama.
Asi algas sellega, et leidsin leivakastist mõned kõvaks läinud saiad: pooliku sarvesaia ja viini saia. Ja külmkapis oli purgipõhjas paar kuhjaga lusikatäit vahukoort (no vahustatud, suhkruga) Mõtlesin teha ploomidega saiavormi, aga siis läks saiavormisegu koogi põhja muretaina asemel. Ühtlasi saab nii väga ruttu, ei pea tainast vahepeal külmas hoidma.
Ploomid olid täna korjatud ja väga pehmed, nii et retsepti järgi viiludeks neid lõigata ei saanud. Tükid on ok, sest need vajuvad tainasse peitu nagunii.
Koogipõhja asemel:
kõvaksläinud saiakesed ja röstsaia otsatükk, kuubikuteks, kokku paar suuremat peotäit
1 muna
sorts (pakun ca 50ml) koort või piima, (kui sai on väga kuiv, siis rohkem)
väike näputäis soola
Kate:
55 g (ligi 1 dl) jahu
1 tl küpsetuspulbrit
55 g mandlijahu
ca 0,3 tl peent meresoola (tavalist lauasoola natuke vähem)
100 g võid, toasoe (vähemalt nii, et mikserist välja ei lenda...)
100 g suhkrut
natuke riivitud sidrunikoort
2 muna
soovi korral paar tilka mandliekstrakti (mina ei pannud, aga võiks)
5 tumedat ploomi (kivid eemaldatud, tükeldatud)
Valmistamine:
Võta või sooja: tükelda kuubikuteks, siis soojeneb kiiremini.
Puhasta ploomid kividest ja tükelda. Otsi välja ja mõõda vajalikud ained, siis jõuad kattetaina valmis segada põhja küpsemise ajal. Sega katte kuivained omavahel.
Vooderda 18cm lahtikäiva vormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Ma täna külgi ei vooderdanud, aga peaks, krõbe segu jääb sinna väga tugevalt kinni.
Sega "saiavormist" põhi: muna koore või piimaga lahti kloppida, saiakuubikud sisse, soovi korral lisada veidi suhkrut ja soola.
Vala saiatükid küpsetusvormi põhjale, jaota ühtlaselt ja vajuta veidi, et põhi oleks kaetud. Küpseta eelkuumutamata õhugrillis 180 kraadi juures 6-7 minutit. (tavalises ahjus tegemiseks peaks ahi olema eelkuumutatud) Mikserda või suhkruga ühtlaseks, ei ole vaja vahustada! Lisa ükshaaval munad, enne järgmise lisamist mikserda esimene korralikult ühtlaseks. Lisa sidrunikoor ja soovi korral mandliekstrakt, sega läbi. Lisa kuivainesegu, sega ühtlaseks.Määri kattesegu küpsenud põhjale.Lao kattele ploomid. Need vajuvad küpsetamisel tainasse, nii et väga korralik ja kunstiline ei pea olema.
Küpseta 150 kraadi juures natuke üle 30 minuti (tavaahjus ventilaatoriga 160 kraadi ja kuni 45 minutit). Ma vaatasin 30 min pealt sisse, katsusin ja lisasin siis veel 5 minutit. Kui ühe jutiga teha, siis ilmselt max 33 minutit, aga lõpuks võiks piiluda. Koogi pealmine kiht tundub olevat väga pehme ja katsudes kuidagi purune, aga see taheneb ära ja jääb superkrõbe. Originaalretseptis soovitatakse kook vormis jahutada ja siis veel restile jahtuma tõsta. Püha taevas, ma ei tea kedagi, kes suudaks sooja lõhnava koogi lihtsalt jahtuma jätta, et ehk on pärast kuidagi tahedam! 10 minutit jaksasime oodata, siis kaevasime sisse. Milline õndsus.







Kommentaarid
Postita kommentaar